Спеціальні потреби

Гельсінська комісія Конгресу ініціювала пакет допомоги Грузії


На розгляд Палати представників Конгресу США винесено законопроект про допомогу Грузії. Документ ініціював співголова Комісії з безпеки та співробітництва в Європі (відомої як Гельсінська) конгресмен Елсі Гейстінґс. Резолюція передбачає надати допомогу Грузії у галузі торгівлі, економічного відновлення та відбудови зруйнованої російськими військами інфраструктури. Одночасно, Гельсінська комісія провела слухання у справі конфлікту між Росією та Грузією.

Мета слухань, як пояснив співголова Гельсінської комісії сенатор демократ Бен Карден, знайти спосіб залучити Росію до міжнародних процесів, але чітко засудити дії Москви в Грузії:

«Росія провідний міжнародний гравець і ми повинні конструктивно залучити Росію. Однак, одночасно ми повинні дати чітко зрозуміти, що ми не можемо допустити чи схвалити російську агресію та застосування армії у суверенній державі Грузія».

Американські законодавці вислухали позицію Державного департаменту США, який на слуханнях представляв Метью Брайза помічник Державного секретаря США з питань Європи та Євразії. Службовець визнав, що можливості Сполучених Штатів впливати на Росію обмежені. Однак, він вказав на негативні економічні наслідки для Росії з якої почали відтікати інвестиції:

«Росія вимушена заплатити дуже серйозну ціну. Постраждала не лише її репутація, але й економіка. Ми вже побачили, що приблизно 20 мільярдів інвестицій залишили Росію з початку цього конфлікту».

За словами Брайзи, Сполучені Штати планують посилити свою співпрацю не лише з Грузією, для якої організовують пакет допомоги розміром у мільярд доларів, але і з іншими сусідами Росії. Свідченням цього став візит до регіону віце-президента США Ричарда Чейні. Щоправда, співголова Гельсінської комісії конгресмен Елсі Гейстінґс, піддав критиці адміністрацію яка, на його погляд, повинна б була провести прямі переговори з Москвою:

«У цій історії дві сторони якщо не 20. І з ними потрібно активно спілкуватися на пряму. В іншому випадку ми даємо поганий сигнал».

Гейстінґс, однак, висловив розчарування, що посольство Росії у Вашингтоні відмовилося надіслати свого представника на слухання. Тоді як грузинську точку зору конгресменам представив спікер парламенту Грузії Давід Бакрадзе. Конгресмен Гейстінґс пообіцяв докласти усіх зусиль, аби запропонована ним постанова про економічну допомогу Грузії була швидко прийнята Конгресом. За словами законодавця, Грузія ключовий стратегічний партнер Сполучених Штатів, якому потрібно надати допомогу.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG