Спеціальні потреби

Послаблення долара сприяє зростанню американського експорту


Попри загальне уповільнення економіки у США за останні два роки значно зросли обсяги американського експорту. Торговельна палата каже, що лише за другий квартал цього року кількість експортованих товарів зросла майже на 10%. Переважно, кажуть аналітики, це відбувається через послаблення долара. Таким чином сьогодні американські експортери порівняно легко знаходять європейських та азійських клієнтів, які готові платити ціну, що раніше була для них неприйнятною. При чому у цій ситуації виграють не лише великі корпорації, але і малі бізнеси.

Працівники порту Стейтен-Айленд у Нью-Йорку ледве дають собі раду. У них гаряча пора – обсяги американського експорту небувалі. Такі компанії, як виробник будівельного обладнання «Катепіллар», показують рекордні прибутки, не зважаючи на те, що будівництво у США дещо сповільнилось. Бізнес покращився навіть для невеликих компаній, які через слабкість американського долара змогли у кілька разів збільшили експорт своїх товарів.

У компанії «Ситі Джойнері», яка на ринку вже 13 років, працює дев’ять людей. За перші 11 років роботи вони отримали лише одне міжнародне замовлення. Нині ж ситуація дуже змінилась каже менеджер компанії Джона Цукерман:

«До мене звернувся дизайнер інтер’єру з Кореї, він хоче продавати мої товари. Коли він уперше на мене вийшов, я думав, що це жарт».

За минулий рік Цукерман каже, що отримав кілька великих замовлень з Ірландії та Великобританії. Наступного року він планує взяти участь у міжнародних виставках:

«Сьогодні я стою на ногах так міцно, що відчуваю – настав час показати наш продукт у Європі, чого я ніколи раніше не робив».

Перше експо, де він планує виставити свої меблі, відбудеться на початку 2009-го року у німецькому місті Кельн.

Економісти кажуть, що такі історії не поодинокі. Лакшман Ачутан працює в Інституті дослідження економічних циклів:

«Послаблення долара значно підтримує американську економіку у цей період спаду, саме тому замість нищівної ми переживає м’яку рецесію».

Для «Ситі Джойнері» та американської економіки загалом зростання інтересу з боку міжнародних партнерів – рятівна паличка. Без збільшення обсягів експорту, каже Міністерство торгівлі, економічні показники за другий квартал були б зовсім не втішними. Замість того, вони продовжують зростати. Деякі економісти однак, прогнозують загальне уповільнення експорту у світі, що матиме негативний вплив як на великих, так і малих виробників.

Джона Цукерман каже, що за останні шість-дев’ять місяців іноземні клієнти були основними замовниками. Це нова тенденція. Чого очікувати у майбутньому поки що невідомо, оскільки до цього часу його постійна клієнтська база була на Вол Стріт, за останні кілька місяців більшість з цих клієнтів зникли. Аналітики кажуть, що наразі американський виробник виживає головним чином завдяки експорту, що принаймні на деякий час допоможе утримати економіку від подальшого занепаду.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG