Спеціальні потреби

Соцопитування: Маккейн випереджає Обаму на 1,5%


Опитування громадської думки у США, проведені протягом вихідних показують, що кандидат у президенти від Республіканської партії сенатор Джон Маккейн обігнав свого конкурента від демократів сенатора Барака Обаму.

Згідно із середнім показником декількох основних соціологічних центрів США, за Маккейна сьогодні готові віддати свої голоси майже 47% виборців. За Обаму – 45,5%. Результати деяких опитувань навіть показують розрив у 10% на користь Маккейна.

Стрімкий зріст рейтингу республіканського кандидата відбувся одразу після з'їзду партії минулого тижня, на якому сенатора і було офіційно висунуто кандидатом у президенти США. Також рейтингу йому додало висунення губернатора Аляски Сари Пейлін кандидатом на посаду віце-президента.

Нинішній віце-президент, Ричард Чейні, який перебуває у Римі заявив журналістам, що не бачить причин, через які Пейлін не могла б впоратися з новою посадою у разі перемоги республіканців. За його словами її виступ на з'їзді партії у місті Сент-Пол перевершив усі сподівання.

Напевно найпопулярнішим висловом американських аналітиків та коментаторів щодо оцінки результатів з’їздів була фраза «зміна гри». Дійсно, висунення Сари Пейлін на посаду віце-президента потенційно може привернути на бік республіканців прихильників Гілларі Клінтон. І це привносить значний елемент невідомого у кампанію та просто робить її цікавішою.

Протягом наступних восьми тижнів сенатор Обама та його партнер Джо Байден зосередяться на штатах, із значною кількістю виборців, які ще остаточно не визначилися. Це – Вісконсин, Міннесота, Огайо та Флорида, а також на тих, де традиційно перемагали республіканці – Колорадо, Індіана та Вірджинія. Обама та Байден спробують переконати виборців, що президентство Маккейна не відрізнятиметься від восьми років керування країною Джорджем Бушем, що призвело до поганих економічних наслідків. Під час однієї із зустрічей з виборцями Байден зазначив:

«Мовчанка Республіканської партії просто оглушує. Вони промовчали на всі важливі теми – робочі місця, охорона здоров`я – всі теми, які цікавлять людей в таких містах як, наприклад, те, в якому я виріс».

Основна мета республіканців – привернути на свій бік робітників, в першу чергу жінок. Технологи кажуть, що сенатор Обама має довести те, що Маккейн вибрав жінку на посаду віце-президента зовсім не означає, що Маккейн підтримує політику, яка вигідна жінкам.

Сьогодні на виборчу кампанію Барака Обами його прихильники пожертвували майже 66 мільйонів доларів. І йому треба ще зібрати 135 мільйонів, які будуть в тому числі витрачені на політичну рекламу, як позитивну, так і негативну.

Тим часом Маккейн представив себе як незалежного політика, а Сару Пейлін – як його однодумицю:

«Я не можу дочекатися, коли представлю її у Вашингтоні. І сказати всім нечесним політикам, лобістам та групам за інтересами – мої друзі, ваш час закінчився».

Губернатор Пейлiн зайняла нішу агресивного нападника. У недiлю вона розкритикувала Обаму за його висловлювання під час консервативного телешоу щодо збільшення військової присутності американців в Іраку.

На сьогодні Маккейн вже має 85 мільйонів доларів з федерального фонду. Як і демократи, республіканці планують зосередитися на штатах, в яких чимала частина виборців ще не визначилася, а також на кількох традиційно демократичних. І в центрі їхньої боротьби – жінки, особливо без вищої освіти. Тут всі сподівання покладаються на Сару Пейлін.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG