Спеціальні потреби

БЮТ готовий створити коаліцію з Партією регіонів


«Демонтаж системи противаг української влади не на користь демократії» – так Президент Віктор Ющенко характеризує нинішні події у парламенті. Натомість парламентські фракції сьогодні подолали два вета президента та говорили про майбутні коаліції.

Шабаш не пройде – так Віктор Ющенко охарактеризував спільну роботу Блоку Тимошенко з Партією регіонів у Верховній Раді. Він вважає, що союз БЮТ з Партією регіонів – деструктивний і не буде тривалим, відтак політичні сили розпочнуть переговори щодо створення нової коаліції.

Водночас президент вважає, що «ні одна з політичних сил не має нестерпного бажання йти на вибори. І це підштовхує політичних лідерів фракцій у парламенті розпочинати діалог, який має бути конструктивним».

Першими конструктивізм намагалися продемонструвати однопартійці президента. Лідер фракції НУ-НС В`ячеслав Кириленко каже, що його фракція готова вести переговори з БЮТ про примирення і відновлення демократичної коаліції, якщо Тимошенко покається.

Юлія Тимошенко, яка раніше постійно повторювала, що ніколи не буде в спільній коаліції з регіоналами і Віктором Януковичем сьогодні вмовляла своїх колег проголосувати за створення коаліції з Партією регіонів.

Така коаліція разом нараховуватиме понад 320 депутатів. Це практично конституційна більшість, яка по-перше дозволить цій коаліції серйозно змінити українську Конституцію, а по-друге дасть змогу долати всі без винятку вето президента. Саме це депутати і зробили у четвер. Вето Ющенка подолали понад 350 голосами не з особливо принципових законів – «Про дисциплінарний статут Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України», «Про організацію і порядок діяльності Верховної Ради України».

Водночас це означає, що ці дві фракції так само здатні подолати і президентське вето на більш принципові закони – зокрема на закон про Кабмін.

Вперше за останні бдагато місяців український парламент демонструє неабияку прaцездатність. Щоправда засідання веде не спікер, а його перший заступник. Натомість лідери займаються іншим – як створити нову коаліцію, як отримати згоду всіх депутатів на спільний шлюб з вчорашніми найзапеклішими опонентами, та що робити далі. Для остаточних відповідей на всі ці питання часу залишаєтсья не так багато – 28 днів.

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG