Спеціальні потреби

Американські експерти прогнозують рекордну явку виборців у листопаді


Судячи з рекордно-високої активності виборців у попередніх виборах у США експерти висловлюють передбачення, що явка на президентських виборах у листопаді різко зросте. Участь виборців, що голосуватимуть вперше – кажуть вони – може призвести до перевантаження на виборчих дільницях, зокрема в штатах, які встановлюють нову технологію.

Передбачено, що мільйони виборців уперше прийдуть на виборчі дільниці під час цьогорічних президентських виборів. Багато з них, це нові громадяни, які лише недавно склали присягу на вірність Америці і стали її громадянами. Під час процедури натуралізації, працівники виборчих комісій пропонували їм зареєструватися на вибори. Активісти Республіканської і Демократичної партій наполегливо працюють для того, аби переконати нових виборців вступити в їх лави напередодні президентських виборів. У Маямі темп реєстрації виборців перевищує дані попередніх років. Представник Центру орієнтації іммігрантів Карлос Перейра зазначає:

«Зараз питання реєстрації виборців є пріоритетним для іспаномовних американців. Вони прагнуть вирішити деякі ключові питання, як наприклад реформа імміграційної системи і поліпшення економіки».

Явка виборців на цьогорічних попередніх виборах різко зросла, у порівнянні з попередніми виборами чотири роки тому. Показники подвоїлись у Флориді, Айові, Вірджинії та інших ключових штатах. Деякі експерти висловлюють передбачення, що ця тенденція продовжуватиметься і на загальних виборах у листопаді.

Політолог Кевин Ваґнер каже, що виборчі комісії повинні готуватись на випадок високої явки виборців:

«Ймовірно, в нас буде багато нових виборців. Може виникнути проблема з виборчими терміналами, бо багато виборців можуть бути необізнаними з технологією голосування».

З огляду на таку можливість виборчі комісії у Флориді і деяких інших штатах замінюють комп’ютерні екрани паперовими виборчими бюлетенями, які потім скануватимуться оптичними сканерами. А бюлетені будуть зберігатися на випадок, якщо буде потреба повторно підрахувати голоси.

Через питання безпеки, законодавці Флориди вже проголосували заміну встановлених у 2004-му році електронних терміналів для голосування. Адже існувала ймовірність, що гакери спроможні проникнути в машини і змінити результат голосування.

Кевин Ваґнер каже, що виборчі комісії надіються, що нові оптичні сканери вирішать проблему зловживань. Але це не означає, що не буде помилок. Люди робитимуть позначку у невідповідному місці, або вони не розумітимуть, де саме слід ставити позначку.

Представники виборчих комісій намагаються навчити виборців, як правильно робити позначки на бюлетені, щоби кожний голос був зареєстрований. Вперше технологія оптичного сканера буде випробувана на прикінці цього місяця, коли у Флориді відбудуться вибори у місцеві органи влади.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG