Спеціальні потреби

Землетрус у Каліфорнії нагадав мешканцям про минулі трагедії


Близько 50 поштовхів землі зареєстровано у Каліфорнії після потужного землетрусу у вівторок. Землетрус силою у 5,4 бала за шкалою Ріхтера відчули навіть мешканці Аризони і Невади, хоча його епіцентр був за 48 кілометрів від Лос-Анджелеса. Наразі немає повідомлень про загиблих. Постраждалих також мало. Щоправда завдано незначної шкоди деяким будинкам.

У Каліфорнії землетруси стаються кілька тисяч разів на рік. Але коли вони потужні, як от у вівторок, у багатьох виникає запитання чи не опинилася Каліфорнія під загрозою зникнення.

Останній раз землетрус такої потужності стався в Лос-Анджелесі у 1994-му році. Мешканці Сан-Франциско пережили щось подібне раніше у 1989-му. Трагедії забрали життя багатьох людей і завдали збитків на мільйони доларів. Нині каліфорнійці занепокоєні тим, що це може бути лише початком. Проблема у тому, що землетруси, на відміну від штормів чи ураганів, неможливо передбачити. Хоча й існує система раннього попередження. Наприклад у Японії є технологія, що здатна відчути початок землетрусу. Відтак попередження надсилається у школи, на телестанції. Це дає людям кілька критичних секунд, які можуть врятувати життя.

Професор каліфорнійського університету Джим Морі каже: «У майбутньому ми плануємо висилати застереження на мобільні телефони, повідомити харчувальні заклади та інші місця, де збирається багато людей».

Звичайно, що таку ж систему можна реалізувати і в Каліфорнії. Але вона дуже дорога, а федеральний уряд не виділяє коштів на її закупівлю. Лос-Анджелес вважають сейсмічною зоною. Тут відбувається тисяч коливань землі на рік. Однак вони не потужні і їх ніхто не відчуває. Проте кожний землетрус нагадує мешканцям Каліфорнії, що вони живуть у штаті землетрусів і повинні бути готовими до всього.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG