Спеціальні потреби

Барак Обама з Афганiстану вiдправився в Iрак


Після зупинки в Афганістані Барак Обама вiдвiдав Ірак. Це - його другий візит до цієї країни взагалі та перший з того часу, як він став фактичним кандидатом в президенти США. Але що до того, як Барак Обама приземлився в Іраку, виник невеликий скандал.

Після нетривалої зупинки в Басрі Барак Обама зустрівся із прем'єр - міністром Іраку Нурі аль-Малікі. Напередодні, заяви останнього викликали велике здивування у Білому домі, коли німецький журнал процитував його підтримку плану Барака Обами вивести американські війська з Іраку протягом шістнадцяти місяців. Хоча уряд Іраку виступив із заявою, що фраза Аль-Малікі була перекручена, незалежний переклад показує, що в цілому журналіст зрозумів прем'єр-міністра правильно.

В центрі близькосхідної стратегії Барака Обами - зміщення фокусу у боротьбі з тероризмом з Іраку на Афганістан: «Починає вибудовуватися консенсус, що для нас настав час частково вивести наші війська з Іраку та перевести їх до Афганістану. Я думаю, що ми маємо скористатися цієї можливістю. Прийшов час це зробити», -- зазначив сенатор.

Втiм план викликав опозицію в американських військових. Застерження зокрема висловив адмiрал Майкл Маллен: «Я занепокоєний через будь-які швидкі рухи, які можуть створити нестабільність там, де існує стабільність».

Самі іракці в своїх думках розділилися. Як сказав Кхані Давуд, «краще, щоб американці вийшли поступово. Це має залежати від ситуації. Вiдмiнний погляд висловив його спiввiтчизник, член парламенту Iраку Махмуд Офман: «Я думаю, що це гарна ідея, якщо графік виведення погоджений з іракцями та бере до уваги ситуацію в середині країні».

А ситуація в Іраку, за деякими ознаками, стабілізується. Всього чотири американських військових було вбито цього місяця, порівняно із 78-ма у липнi минулого року. За даними Пентагону, терористичні атаки скоротилися на вісімдесят відсотків.

Наступна зупинка Барака Обами в його турне, яке крiм Близького Сходу включає також Європу, - Ізраїль, де його очікують зі змішаними почуттями. Як сказав член Кнессету Арiє Ельдад, «Я маю побоювання через те, що його перше ім'я Гусейн. Це правда, що не всі мусульмани - терористи, але переважна більшість терористів – мусульмани».

Водночас колишній ізраїльський міністр закордонних справ Сілван Шалом дивиться на перспективи Барака Обами зайняти Білий Дім оптимістичніше: «Для нас не є важливим, яка партія буде при владі. Я думаю, що ми зможемо працювати разом та підтримувати поміркованих мусульман тут в регіоні, і в той же час ізолювати та послабити екстремістів».

А палестинці особливої різниці між кандидатами на президентську посаду в США не бачать. Як сказав один мешканець Рамалли, «це все одно i немає різниці між ним та кимсь іншим». Подiбний погляд озвучила палестинський полiтик Ганан Ашравi: «Обидва надавали беззаперечну підтримку Ізраїлю, сліпо підтримуючи його навіть як окупанта».

Загалом закордонне турне Барака Обами, під час якого він зустрічається з місцевими лідерами та американським військовим командуванням, спрямоване на покращення його репутації як знавця закордонної політики та питань безпеки. Мета Обама - заперечити твердження Джона МакКейна, що він не готовий стати головнокомандуючим збройними силами США.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG