Спеціальні потреби

Як вплине на економіку США нафта по 200 доларів за барель?


За прогнозом ОПЕК, оголошеним цими вихідними, до кінця літа ціна на нафту зросте до 170 доларів за барель. А одна з найбільших інвестиційних компаній «Ґолдман-Сакс» передбачає, що до кінця цього року ціна становитиме 200 доларів.

Американські економісти вважають, що вплив буде настільки великим, що американський спосіб життя, такий, яким його знають сьогодні, припинить існувати. По-перше, автомобіль, який вже протягом багатьох років в цій країні є найбільш популярним засобом пересування, знову перетвориться на розкіш.

Передбачається, що до кінця літа ціна на бензин зросте до семи доларів за галон або дев`яти гривень за літр. Для багатьох це може стане поштовхом поміняти місце проживання ближче до роботи.

Знамениті околиці американських міст, які, на відміну від Києва, часто є найдорожчим та найпрестижнішим місцем мешкання, втратять свою популярність. Вартість їхньої нерухомості впаде. Також все більше людей користуватиметься громадським транспортом, який вже відчуває суттєве зростання навантаження. Міста будуть змушені вкладати більше грошей в метро та автобуси. А американські крамниці припинять вражати туристів дешевизною своїх товарів.

Чимало дешевих товарів зараз привозять з Китаю. Виробництво цих товарів є дуже дешевим, але значну частку їхньої вартості складає транспортування.

А чимало товарів безпосередньо виробляється з нафти, наприклад, креми для гоління, косметика, пластмасові іграшки. Передбачається, що їхня вартість зросте в рази.

Деякі галузі вже переживають нову економічну реальність. В районі Майямi, Флорида, використання приватних човнів впало на 20%. Адже заправити човен середнього розміру обходиться в тисячу доларів. Власник човна Джефрі Вітман зазначає:

«Я коли тільки купив човен, то відразу ж вийшов в океан. Навіть і не задумувався над цим. А тепер, коли подивишся на рахунки в кінці місяця, то думаєш, що краще наша родина розважатиметься в затоці».

Інша велика жертва зростання ціни на нафту – авіаційна індустрія. Літо 2008-го може увійти в історію як останнє літо епохи масових авіаперельотів. Асоціація повітряного транспорту каже, що в ста маленьких містах країни взагалі будуть скасовані всі комерційні авіаперельоти. Компанія «Американські авіалінії» оголосила про відміну кількох десятків рейсів і з великих аеропортів в Чикаго та в Нью-Йорку. Для деяких штатів країни, таких як Аляска та Гаваї, нова реальність становитиме додаткову загрозу.

Експерти кажуть, що високі ціни на нафту залишатимуться надовго. Отже до нової економічної реальності доведеться пристосовуватися мало не кожному американцю, обираючи засіб пересування, місце проживання чи роботу.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG