Спеціальні потреби

Азербайджан надасть Україні технологічну нафту


Українські урядовці попри вихідні переймалися енергетичною безпекою держави. Президент Ющенко і Прем`єр Тимошенко майже одночасно здійснили візити до Москви і Баку. Темою переговорів були нафта і газ.

Вже найближчим часом Азербайджан надасть технологічну нафту, щоб заповнити українську трубу Одеса-Броди. Про це у понеділок домовилися президенти двох країн – Віктор Ющенко і Ільхам Алієв. Вона необхідна для того, щоб провести пробне прокачування каспійської сировини в західному напрямку. Це наблизить на один крок реалізацію масштабного проекту із постачання нафти із Закавказзя на привабливі ринки країн ЄС.

Сторони констатують – раніше досягнуті домовленості повністю дотримуються. Експерти продовжують працювати над технічним обґрунтуванням проекту. Воно має дати відповідь про потенційну комерційну успішність проекту. Також триває розробка маршрутів постачання нафти до Чорного моря. Каспійска сировина має замінити в нафтопроводі російську, яку нині прокачують у південному напрямку. Українські урядовці розглядають цей проект як можливість диверсифікувати джерела постачання нафтопродуктів на український ринок та отримати прибутки за їх транзит до Європи.

Водночас енергетичною безпекою держави минулими вихідними переймалася і українська прем`єрка. Юлія Тимошенко у Москві говорила на газову тему із російським колегою – Володимиром Путіним. Найголовніше досягнення зустрічі те, що ціну на газ до європейського рівня підніматимуть поступово, а не одномоментно, як побоювалися у Києві. Принаймні у цьому запевняє Тимошенко. Вона каже, що європейську ціну за газ українці почнуть платити за три - чотири роки.

Росіяни начебто не проти. Однак додають – це буде залежати від позиції керівників середньоазійських країн. Насамперед від Туркменістану і Узбекистану, адже паливо саме із цих держав споживає Україна. Ті ж забажали переходу на європейські ціни вже з наступного року. В іншому випадку погрожують продавати паливо Китаю. У Києві все ще сподіваються умовити середньоазійських партнерів підти на цінові поступки. Сторони хочуть домовитися до середини вересня, коли планують укласти довгострокову газову угоду.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG