Спеціальні потреби

Обама збирає кошти на формування виборчого фонду


Кандидатам у президенти США – Бараку Обамі та Джону МакКейну зараз не до літнього відпочинку. У них почався один з найбільш відповідальних етапів виборчої кампанії – збір коштів та формування виборчих фондів. Власне самі гроші навряд чи є проблемою для кандидатів. Проблемою є прозорість, з якою кошти мусять надійти у їх виборчі фонди. Скільки грошей, від кого, які організації чи лобісти за цим стоять – всі ці нюанси згодом матимуть величезний вплив на хід кампаній кожного кандидата.

В Америці кажуть, що гроші – це найбільший друг і найбільший ворог кандидатів в президенти. Що більший виборчий фонд – то звичайно краще. Але як зібрати мільйони і при цьому не потрапити в залежність від своїх спонсорів? Для цього закон передбачає альтернативу – державне фінансування. Не мало не багато – по 85 мільйонів доларів на кожного кандидата, але з умовою, що додаткових фондів залучено не буде. МакКейн вже погодився на державні гроші, Обама – несподівано відмовився, за що потрапив під шквал критики з боку республіканців.

Довгий час Обама публічно заявляв, що використання державних фондів – найсправедливіший шлях проведення виборчих кампаній. Це ставить кандидатів в рівні умови і звільняє їх від залежності перед спонсорами.

Знаючи потужність фінансової машини республіканців, Обама на початку своєї кампанії намагався позбавити опонентів їх грошової переваги. Але, як з’ясувалося згодом, підставив підніжку самому собі. Під час праймеріз Обама збирав гроші найшвидше і найбільше з усіх інших кандидатів. При чому основна частина коштів надходила не від фінансових мішків а від звичайних виборців, що жертвували дрібними сумами.

Фахівці передбачають, що на фінальну фазу боротьби за Білий дім Обама може зібрати більше ніж 300 мільйонів доларів, що майже в чотири рази більше, ніж 85 мільйонів державного фонду, що буде в розпорядженні МакКейна. Що Обама робитиме з цими грошима?

Витрачатиме на рекламу усюди, де тільки можливо. Навіть в тих штатах, які традиційно завжди голосують за республіканців, як наприклад Аляска. Востаннє демократ переміг на Алясці 44 роки тому.

Кажуть, що Барак Обама не зміг встояти перед грошовою спокусою і потрапив у пастку, яка може коштуватиме йому перемоги. Республіканець Джон МакКейн одразу назвав його непослідовним політиком, що не дотримує слова:

«Коли політик змагається за найвищий пост у державі, він дає обіцянки простим людям. І коли він не здатний тримати своє слово навіть на цьому етапі боротьби, це має насторожити всіх американців».

Обама став першим політиком, який з 1970-го року – з часу заснування державного фінансування президентських кампаній – відмовився від цих грошей. Деякi оглядачi вважають, що цим рішенням він поставив під загрозу свою репутацію як послідовного і відповідального молодого політика, втім напевне він сподівається, що гроші у підсумку дадуть йому більше переваги.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG