Спеціальні потреби

Буш та Меркель досягли консенсусу щодо ядерних амбіцій Ірану


Триває остання подорож Джорджа Буша у статусі Президента США до Європи. Глава Білого дому прибув до Італії, де в його планах – зустріч з президентом та прем'єр-міністром цієї країни. Як очікується, лідери обговорять роль Італії в миротворчій місії в Афганістані, а Джордж Буш повторить свій заклик посилити дипломатичний тиск на Іран у справі його ядерних програм.

А днем раніше Джордж Буш, який у рамках свого європейського турне прибув до Німеччини, закликав європейців до пошуку дипломатичного рішення, яке б вгамувало ядерні амбіції Ірану. Іранське питання стало одним з ключових у плані переговорів американського президента з європейськими колегами.

Буш вкотре наголосив, що хотів би щоб непорозуміння з Іраном розв’язали мирним шляхом. Втім не виключив при цьому і збройного сценарію:

«Всі варіанти зараз розглядаються. Я би хотів, щоб питання вирішилось дипломатично. Але для цього нам треба працювати разом у партнерстві».

Серед таких партнерів для США є Німеччина, яка грає одну з ключових ролей у переговорах з Іраном. Виступаючи на спільній прес-конференції, канцлер Ангела Маркель чітко озвучила, що Уряд Німеччини готовий сильніше натиснути на Тегеран, якщо така необхідність існуватиме:

«Якщо Іран не виконуватиме взятих на себе зобов’язань, у дію вступлять додаткові санкції».

Джорджа Буша запитали, чи шкодує він тепер про своє рішення напасти на Ірак. Той відповів, що не шкодує, але зауважив, що можливо мав би підбирати більш коректно свої слова та аргументи напередодні війни:

«Я мав би краще пояснити дві речі. Перше – ми вичерпали усі дипломатичні можливості, і друге – я не люблю війни».

Буш та Меркель обговорили питання кліматичних змін, торгівлі та деякі інші двосторонні справи. Але здебільшого фахівці розглядають цей візит як нагоду для Буша формально засвідчити свою повагу до німецького лідера, яка є одним з його найбільших союзників у багатьох питаннях. Втім, популярність Буша серед німецьких громадян залишається вкрай низькою, про що свідчать останні опитування. Експерт Фонду Маршала Джон Ґлен зазначив:

«Якщо ви подивитесь на результати досліджень, виглядає, що німці склали свою думку про Буша. Вона переважно негативна. Але якщо ви запитаєте загалом, що думають німці про Америку, то останніми часом цей показник покращується».

Експерти зазначають, що можливо імідж Сполучених Штатів покращився в Європі завдяки теперішній президентській кампанії в США. Взяти хоча б той факт, що кількість антиамериканських протестів, що традиційно супроводжують поїздки американського президента, цього разу значно скоротилася.

Експерти кажуть, що людям починають подобатись процеси в американській політиці і вони вважають, що, можливо, чогось таки можна навчитися від американців.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG