Спеціальні потреби

Українська медицина викликає зацікавлення у США


У Вашингтоні закінчився щорічний міжнародний симпозіум присвячений розвитку медичної науки та надання медичних послуг у країнах СНД. Організатором конференції виступила американська корпорація «МаксВелл», яка спорудила завод із виробництва ліків в Україні. Напевно саме тому, як за складом учасників, так і за фокусом уваги, на першому місці серед кран СНД опинилася Україна.

Конференція проходила паралельно у двох напрямках – комерційному та медично-науковому. Учасники першого зосередилися на викликах, які стоять перед бізнесом та інвестиціях у сферу охорони здоров’я в Україні. Представник Української юридичної групи у Вашингтоні Ірина Паліашвілі зазначила:

«Найбільше занепокоєння викликає архаїчне законодавство. Також, у додаток до юридичних проблем, інвестори зіштовхуються із серйозним психологічним тиском у зв’язку із політичною нестабільністю».

Чимало сподівань покладається на покращення умов ведення бізнесу в Україні у зв’язку із вступом до СОТ. Експерти сподіваються, що захист інтелектуальної власності в Україні, згідно з нормами СОТ, допоможе фармацевтичній індустрії та фармакології.

Особливістю другого напрямку була присутність вражаючої кількості наукових світил – як зі Сполучених Штатів, так і з України. Голова корпорації «МаксВелл» Кенетт Алібек каже, що його компанія сподівається не лише принести нові методи та ідеї в Україну:

«Ми очікуємо і зворотній напрямок. Незважаючи на те, що Україна перебувала у складі Радянського Союзу, а отже певною мірою відстала від розвинутих країн, в Україні є достатня кількість серйозних науковців, цікавих технологій та продуктів, результатом яких можуть стати серйозні технологічні наукові проекти в Сполучених Штатах та загалом на Заході».

І один з найбільш перспективних напрямків – серцево-судина хірургія.

Один із учасників симпозіуму директор Інституту серцево-судинної хірургії імені Н.М. Амосова Геннадій Книшов зазначив:

«Ми зараз вийшли на той рівень, коли ми можемо працювати на рівних, а в деяких напрямках у нас результати кращі, ніж в інших країнах. Наприклад, інфекційний ендокардит, де ми досягли результатів в десять разів кращих, ніж в європейських і американських клініках. Ми застосовуємо нові розробки, які є оригінальними».

Геннадій Книшов зауважив, що, як зажди, бракує фінансування – в першу чергу на закупівлю обладнання та препаратів. Колишній конгресмен США Куртіс Велдон підкреслив необхідність тіснішої співпраці у цьому напрямку США та України:

«Америка повинна допомогти ресурсами, інвестиціями, побудовою нових лікарень, фармацевтичним виробництвом, новими дослідницькими центрами. Талант там є, але ресурсів недостатньо, щоб цей талант розвивати та використовувати».

З цією думкою погодився Кеннет Девіс – представник недержавної організації Фонду цивільного дослідження та розвитку, діяльність якої присвячена міжнародному науковому та технічному співробітництву:

«Ми бачимо, що українські вчені роблять передові дослідження. Але часто вони не мають достатньо зв’язків із американськими вченими – ми можемо допомогти побудувати ці зв’язки. Ми також можемо допомогти із постачанням обладнання та забезпечити підтримку вчених, які хочуть друкуватися в іноземних наукових журналах».

Всі учасники конференції кажуть, що від обміну ідеями, розробками та технологіями виграють обидві сторони. Але насамперед – світова наука та здоров’я пацієнтів.

  • 16x9 Image

    Тетяна Ворожко

    Головна виконавча редакторка Української служби Голосу Америки, журналістка. Висвітлюю політику, відносини України-США, соціальні питання, але найбільш люблю розповісти гарну людську історію. Роблю включення із місця подій, записую інтерв’ю, пишу аналітичні статті, запускаю нові проєкти. Авторка двох книг та двох документальних фільмів. 

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG