Спеціальні потреби

Україна ще раз нагадала Росії про виведення флоту


Договір про базування російського Чорноморського флоту в Севастополі не буде пролонгований. На цьому вкотре наголосив офіційний Київ. Відповідне рішення прийняв Радбез, доручивши урядові розробити законопроект про припинення з 2017-го року дії міжнародних угод щодо тимчасового перебування Чорноморського флоту на території України. На розробку закону президент дав Кабмінові два місяці. У цей же строк уряд має здійснити комплексну оцінку наслідків перебування іноземного флоту на українській землі, а також завершити договірно-правове оформлення морської ділянки держкордону між Україною та Російською Федерацією.

Кабінет Міністрів уже приступив до виконання доручень. Про це повідомила в середу Прем’єр-міністр України. Юлія Тимошенко запевнила: урядовці зроблять усе необхідне, щоб міждержавні домовленості були виконані вчасно.

А між тим у Росії кажуть про провокацію. Саме так оцінив сьогоднішнє рішення української влади лідер російських комуністів Геннадій Зюганов. На його думку, підготовка до виведення Чорноморського флоту погіршить і без того натягнуті стосунки між двома країнами. Зюганов звинуватив Президента Ющенка у проведенні антиросійської політики та, як було сказано, “грубому порушенні” двостороннього Договору про дружбу і співробітництво.

Коментуючи реакцію росіян, українські експерти називають її “емоційною”. Директор Центру миру, конверсії та зовнішньої політики України Олександр Сушко зазначив:

“Зрозуміло, що правових підстав під заявами з російського боку, які сьогодні прозвучали, немає. Адже в дорученні президента йдеться про підготовку до виведення в 2017-му році, саме тоді, коли спливає термін базування, отже, ніяких порушень існуючої договірно-правової бази тут немає. Чому це питання ставиться зараз – тому що навіть з технічної точки зору виведення такого військового з’єднання, яким є Чорноморський флот Російської Федерації, займе кілька років. Для того щоб флот був виведений до 2017-го року, його виведення має початися не пізніше як у 2013-му році. А для того, щоб це почалося, необхідно вести переговори і забезпечити необхідну нормативно-правову базу.

Тобто це кроки, які цілком лягають у контекст існуючих договірно-правових відносин між Росією і Україною, жодним чином їх не порушуючи. Тому, власне, якщо хтось з російського боку вважає, що ці дії є антиросійськими, так це тільки ті, хто хотів би насправді безстрокового базування російських військових на території України. А це суперечить Конституції України, і тому я не думаю, що таке може статися”.

Нагадаємо, що основний закон не допускає розташування іноземних військових баз на території України.

Інше за темою

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG