Спеціальні потреби

Обама і Клінтон можуть об`єднати зусилля


Чергові вирішальні праймеріз Демократичної партії, які відбулись у вівторок в штатах Орегон та Кентуккі, насправді знову нічого не вирішили. Обама переміг в Орегоні, Клінтон – в Кентуккі. Жоден з них не зміг набрати достатньо голосів, щоб стати єдиним кандидатом від партії на президентських виборах. Втім привід радіти є в Барака Обами – він вже в притул наблизився до омріяного титулу.

Барак Обама для святкування своєї чергової перемоги на попередніх виборах не випадково обрав штат Айову. Саме з цього невеликого штату у Центральній Америці, Обама розпочав свою переможну:

“Ми повертаємось в Айову, маючи більшість голосів американських виборців. Саме завдяки вам ми вже практично виграли номінацію єдиного кандидата в президенти”.

Але у цій промові, втім, відчувався присмак поразки. Обама можливо і виграв Орегон, набравши 58% голосів, але водночас з великим відривом програв у штаті Кентуккі, де білий, менш освічений робочий клас віддав перевагу Клінтон. Гілларі – здобула 65%, а Барак лише 30%. Для останньої, така впевнена перемога була вкрай важливою, щоб продовжити боротьбу.

Клінтон розуміє, що практично не має шансів обійти Обаму за кількістю делегатів. У трьох штатах, які ще не голосували, Обамі треба набрати менше ніж сто делегатів. Останні праймеріз заплановані на третє червня. Очевидно лише після них визначиться переможець. Заявляючи про продовження боротьби, Клінтон недвозначно натякала, що готова об’єднати зусилля з Обамою, якщо це буде потрібно для перемоги її партії на виборах:

“Я поважаю сенатора Обаму і його прихильників. І хоча ми боремося зараз між собою за цю номінацію, ми продовжуємо узгоджувати наші дії, коли мова йде про партійні інтереси на президентських виборах”.

Обама також зробив реверанс у бік Клінтон: “Не важливо чим ці праймеріз завершаться, Сенатор Клінтон розвіяла багато міфів і подолала багато бар’єрів. І за це ми їй вдячні”.

В американських медіа останнім часом активно обговорюється думка, що Гілларі Клінтон може піти на вибори разом з Бараком Обамою у якості його віце-президента. Обама поки уникає розмов на цю тему. Тим часом кандидат від Республіканців – Джон МакКейн, намагається відтягнути увагу суспільства від баталій в Демократичній партії і жорстко критикує Барака Обаму за його заяви стосовно Ірану та майбутньої зовнішньої політики США. Обома, відчуваючи себе без п’яти хвилин переможцем, поки що вдало відбивається від цієї критики.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG