Спеціальні потреби

Україна пообіцяла СОТ зменшити імпортні мита


Рівно тиждень залишився до того, як Україна стане формальним членом Світової організації торгівлі. Попри це країна досі не викола всі взяті на себе зобов’язання. Зокрема знизити мито на деякі групи товарів, як от автомобілі.

Вочевидь цей факт турбує керівництво СОТ. У п’ятницю зранку Президент Ющенко мав телефонну розмову з Гендиректором Світової організації торгівлі Паскалем Ламі. Як повідомляє прес-служба глави держави, пан Ющенко пообіцяв, що Україна належним чином виконає всі зобов'язання, передбачені Протоколом про вступ до Світової організації торгівлі. А зробити це необхідно до 16 травня.

За даними інформаційно-аналітичної групи Автоконсалтинг, рішення про зниження мита на автомобілі парламент може ухвалити вже на початку тижня. Його знизять з нинішніх 25% до 10% з моменту вступу до СОТ. І далі протягом п’яти років мито скорочуватиметься до 5%. Експерти прогнозують, що це сприятиме підвищенню попиту на іномарки, який і так росте рекордними темпами. З початку року українці купили в автосалонах на 60% більше нових авто, ніж тогоріч.

Напередодні уряд також подав до парламенту й інший “сотівський” закон, який пропонує знизити імпортне мито на деякі продовольчі та промислові товари. Ставки на м’ясо, крупи, молочні продукти можуть скоротити майже вдвічі. Експерти кажуть, що такі заходи дозволять не тільки виконати зобовязання перед СОТ, а й уповільнити зростання цін на продукти харчування. Адже українські виробники не взмозі задовольнити зростаючий попит. Через це за рівнем цьогорічної інфляції Україна посіла перше місце на пострадянському просторі.

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG