Спеціальні потреби

Думки експертів: Чи буде Медведєв повновладним президентом


Обраний на виборах у березні новий Президент Росії Дмитро Медведєв у середу приходить до влади. Його попередник Володимир Путін очолить уряд країни у якості прем'єр-міністра. Однак залишається запитання, хто буде справжнім лідером в країні.





Такого в російській історії ще не було – після двох повних термінів президент добровільно залишає свою посаду. Але при цьому він не забуває обрати свого спадкоємця. Чи дійсно Володимир Путін передасть важелі влади Дмитру Медведєву, чи лідери правитимуть у тандемі? Експерт Університету Джонса Гопкінса Чарльз Ґаті має з цього приводу певні застереження:

“Російська історія знає чимало прикладів, коли її лідери мали серйозні труднощі керування разом”.

Чарльз Ґаті каже, що Медведєв має дуже обмежений політичний досвід та радше за все буде суто символічною фігурою. З ним не погоджується Микола Петров з Центру Карнеґі:

“Як би не планували Медведєва в якості слабкого президента, який буде виконувати роль англійської королеви, цього просто не вийде, тому що його формальні повноваження колосальні. І спокуса скористатися цими величезними повноваженнями у внутрішньоелітних з’ясуваннях стосунків буде дуже великою”.

Щодо того, чи можливе в Росії політичне протистояння між президентом та прем’єром, яке існує сьогодні в Україні, Петров зазначив:

“При тих конфліктах та протиріччях, яких не уникнути за умови владного біцентризму, такого перетягування канату між президентом та прем’єром, як в Україні, ми не побачимо”.

Томас Ґрем очолював політичний відділ в Посольстві США у Москві та працював у російському відділі Державного Департаменту США. Він вважає, що двовладдя допоможе досягти більшої прозорості в системі російської влади:

“Існуватиме тенденція деперсоналізувати систему, що відкриє можливості для більш прозорого змагання в ній. І якщо ці два чоловіки зможуть досягти в цьому успіху, то ми побачимо нову Росію протягом наступного десятиріччя”.

За словами Майкла Макфола – радника претендента у президенти США Барака Обами у Сполучених Штатах очікують покращення стосунків із Росією:

“Нові президенти в Москві та Вашингтоні відкривають можливість для чогось нового. Мені важко уявити, щоб було гірше. Я оптиміст. Це дає певний шанс”.

І у Вашингтоні готові робити необхідні для цього зусилля, зазначає колишній радник Президента США з питань національної безпеки Збігнєв Бжезинський:

“Треба зробити зусилля та ставитися до Медведєва серйозно як до реального президента, незважаючи на те, що він був обраний Путіним одноосібно. Важливо забезпечити йому підтримку в процесі поступового переходу від сучасного покоління російських лідерів із минулим у КДБ до оновленого керівництва. Можливо, в 2015-му році наступний російський президент матиме диплом Гарвардської школи бізнесу чи Лондонської школи економіки”.

Адміністрація Сполучених Штатів заявила, що вітає співпрацю з новим Президентом Росії.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG