Спеціальні потреби

Україна дала офіційну відповідь на заяви Росії


Україна вирішила донести до всіх країн-членів ООН та до цієї організації своє ставлення щодо останніх заяв російських високопосдавоців, які ставлять під сумнів державний суверенітет та територіальну цілість країни.

Українське МЗС змушене звертатися до ООН та до її членів з офіційним листом, в якому вказує – "ці заяви, які мають відверто антиукраїнський характер, піддають сумніву територіальну цілісність України і являють собою пряме втручання в її внутрішні справи". Йдеться насамперед про начальника Генштабу ВР РФ генерала армії Юрія Балуєвського, який заявив, що Росія буде змушена для забезпечення своєї безпеки вжити заходів військового й іншого характеру у випадку вступу в НАТО України та Грузії.

Раніше міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що Росія буде робити все, щоб не допустити вступу України та Грузії в НАТО. Але очевидно, що в даному випадку варто і згадати про заяви Президента Путіна про те, що Україна це взагалі не держава, факт озвучення яких підтвердив пан Лавров.

У документі зазначається, що, виходячи з прагнення зміцнити міжнародний мир і безпеку, Україна відмовилася від третього за величиною у світі ядерного арсеналу. Зі свого боку, ядерні держави, у тому числі й Російська Федерація, дали Україні гарантії безпеки, закріплені у Будапештському меморандумі 1994-го року.

"Абсолютно неприйнятним є те, що Російська Федерація як одна зі сторін меморандуму і постійний член Ради безпеки Організації Об'єднаних Націй, на яку покладається відповідальність за підтримку міжнародного миру й безпеки, починає недружелюбні кроки щодо України, ставить під сумнів її територіальну цілісність і її суверенне право приймати рішення щодо власного зовнішньополітичного вибору", – говориться в заяві.

Тут же українські дипломати зазначають – у цій ситуації, єдиний спосіб гарантувати безпеку – вступ до північно-атлантичної системи безпеки.

Зауваження Росії щодо її політики на Кавказі сьогодні зробили і від імені Євросоюзу. Відповідний лист, під яким підписалися і українські дипломати та ініціатором якого виступила Словенія, що нині головує в ЄС, оприлюднили сьогодні. Там йдеться про те, ЄС стурбований недавніми подіями в грузинських конфліктних регіонах, зокрема, останнім рішенням Росії встановлювати офіційні зв'язки з владними установами Абхазії і Південної Осетії без згоди на те Грузії. Євросоюз підтверджує своє зобов'язання визнавати суверенітет і територіальну цілісність Грузії в межах нинішніх кордонів.

Рішення Росії, зазначається в заяві, наражає на небезпеку виконання цих принципів.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG