Спеціальні потреби

Відбувся американо-український енергетичний діалог


У Вашингтоні закінчилася дводенна конференція “Американо-український енергетичний діалог: забезпечення енергетичної незалежності України”. Її організатори – Центр відносин США Україна, Американська рада з іноземної політики та організація “Помаранчеве коло”. Конференція відбулась за підтримки Посольства України в США та Сенату.

Мета конференції – пошук перетину стратегічних та економічних інтересів США та України в енергетичній галузі, – кажуть організатори.



Конференція відкрилася виступом сенатора Ричарда Луґара – однієї з найвпливовіших фігур у зовнішній політиці США. Він говорив про важливість диверсифікації джерел енергії у Європі та зменшення залежності від Росії. Країни НАТО та ЄС, які намагаються працювати з Росією поодинці, ставлять себе у невигідну позицію, вважає американський законодавець:

“Настав час для трансатлантичного співтовариства запровадити надійну стратегію енергетичної безпеки, яка диверсифікує джерела енергії по всій Європі, встановить колективний механізм співпраці з Росією, що не дозволить використовувати енергію як інструмент впливу”.

Роль лідера у запровадження цієї стратегії, на думку сенатора Луґара, має відігравати НАТО:

“Як найбільший альянс з безпеки у світі, НАТО зобов’язане як відповідати на кризи, які загрожують країнам-членам, так і запобігати цим кризам. Нездатність звернутися до питання енергетики, підірве можливість альянсу діяти координовано, відповідно до своїх основних функцій”.

Під час виступу на тему забезпечення енергетичної незалежності України, заступник міністра палива та енергетики Володимир Макуха розповів присутнім про останні результати переговорів з “Газпромом” та перелічив кроки, які здійснює уряд України на шляху до енергетичної безпеки країни:

“Перш за все ми запроваджуємо кроки з метою зменшити споживання газу Україною. І ми вже маємо певний прогрес, зокрема в промисловості, через запровадження енергозберігаючих технологій. Минулого року ми спожили приблизно 68 мільярдів кубічних метрів газу, що менше, ніж 76 мільярдів кілька років тому”.

Інший учасник конференції голова правління Альянсу “Нова Енергія України” Валерій Боровик стверджує, що Україна транспортує та споживає газу набагато менше, ніж вважається:

“Якщо ми почнемо ставити облікові пристрої по всій газотранспортній системі України, світ із здивуванням побачить, що Україна споживає на десять мільярдів кубометрів газу менше. Чому? Тому що на сьогодні пункти обліку постачання природного газу знаходяться на території Росії”.

Кіф Сміт, експерт Центру стратегічних та міжнародних досліджень, погодився з тим, що непрозорість у ціноутворенні та постачанні газу з боку Росії ускладнює позицію України:

“Але внутрішня реформа в Україні та запровадження прозорості допоможе зменшити можливості Росії маніпулювати українським енергетичним ринком та досягти енергетичної незалежності. Захід не може впливати на Росію, аби та змінила свої звички”.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG