Спеціальні потреби

Візит Буша підкреслив важливість України в геополітиці


Символічний і водночас результативний – так характеризують візит Президента Буша в українському експертному середовищі. Підбиваючи попередні підсумки візиту Джорджа Буша, директор Міжнародного інституту демократії Сергій Таран називає його знаковим для майбутнього України:

“Цей візит є знаковим, тому що він однозначно показав, що Україна є в центрі геополітичних інтересів провідних країн світу. Це означає, що в нас є достатньо геополітичного впливу для того, щоб бути в центрі протистояння між Росією, Сполученими Штатами і Європейським Союзом. Справді на Україні світ клином зійшовся. І це зовсім не першоквітневий жарт, це та реальність, яку українці мають використати на свою користь. Якщо до нас є такий колосальний інтерес з боку ЄС, Росії та США, то, безумовно, від дипломатії залежить те, щоб ця зацікавленість була використана задля інтересів України. Дуже знаковим також є те, що, мабуть, вперше в історії американський президент спочатку вирішив відвідати і домовлятися з Україною, а потім вже Росію. Тобто для нього стосунки з Україною, як мінімум, є не менш важливими, ніж стосунки з Росією. Буш не поїхав в Москву, а потім в Київ, а зробив навпаки. Безумовно, мовою дипломатії це означає те, що Сполучені Штати не розглядають Україну як сателіт Росії”.

Знаковим візит називає і професор політології КМА Олексій Гарань:

“Це визнання того, що Україна найбільше просунулась на шляху демократії. Успіхи в демократизації України серед усіх пострадянських країн. Ми живемо в цій країні, ми бачимо всі проблеми, ми їх критикуємо, але факт залишається фактом – ми досягли більшого поступу. І Захід це визнає. Але візит Буша це ще раз підкреслює. І це демонстрація і для нас, і для Росії, і для європейців, і для інших представників міжнародної спільноти про успіхи в демократизації України”.

Серед конкретних результатів візиту директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов називає підтримку США намірів України приєднатися до ПДЧ:

“Українське керівництво почуло від американського керівництва, що США будуть робити все, аби Україна приєдналася до ПДЧ на Бухарестському саміті.

По-друге, Україна все ж таки має шанс отримати позитивний сигнал на саміті щодо приєднання по ПДЧ. Я не думаю, що на цьому саміті буде прийнято остаточне рішення, але може бути дана принципова згода країн НАТО на те, що в недалекій перспективі Україна все ж таки приєдналася до ПДЧ. Тому візит Буша – це сигнал не тільки для України та українських еліт, це сигнал тим європейським країнам-членам НАТО, які сьогодні ще вагаються, які ще не виробили остаточного рішення щодо українського намагання приєднатись до Плану дій з щодо надання членства в НАТО”.

Водоночас зустріч Джорджа Буша із лідером опозиції Віктором Януковичем засвідчила відсутність стратегічних розбіжностей в прагненнях української еліти, каже Карасьов:

“Сам факт, що пан Янукович, якщо не із задоволенням, то бодай без заперечень прийняв прохання зустрітися із Президентом Бушем багато про що говорить. Насамперед про те, що Партія регіонів респектабельна політична сила і не виключає все ж таки подальшого руху України в євроатлантичному напрямку. Можливо різниця тільки в тактиці, методах, формах і підходах. Але все ж таки, це свідчення того, що основні політичні гравці в Україні – Партія регіонів, Блок Юлії Тимошенко, президентська команда та пропрезидентські політичні сили всі консолідовано розглядають українське майбутнє в євроатлантичному контексті”.

Інше за темою

XS
SM
MD
LG