Спеціальні потреби

Натівські перспективи України обговорюють в Брюсселі


Міністри закордонних справ країн-членів НАТО не прийняли остаточного рішення щодо перспективи приєднання України та Грузії до плану дій щодо членства у НАТО на квітневому саміті у Бухаресті.

У четвер у Брюсcелі окрім антитерористичних операцій в Афганістані та узгодження дій Альянсу щодо Косово обговорювалось також питання розширення НАТО. У той час як членство у Альянсі трьох балканських країн – Македонії, Хорватії та Албанії вважається майже вирішеною справою, питання приєднання Україні та Грузії до Плану дій щодо набуття членства у НАТО поки залишається відкритим.

На думку експертів одна з головних перепон на цьому шляху – позиція Росії. Кремль різко виступає проти майбутнього членства України та Грузії в Альянсі. Старший аналітик Центру Стратегічних та міжнародних досліджень США Стівен Пайфер каже, що якщо Альянс піде на поступки Росії і не прийме рішення щодо майбутнього приєднання Грузії та України, це буде помилкою:

“У той час, як члени Альянсу не повинні ігнорувати застереження Росії, буде помилкою надати Росії пряме чи опосередковане право ветувати рішення про приєднання Грузії та України до Плану дій щодо набуття членства у НАТО. Це створить нову роздільну смугу між колишнім Радянським Союзом та Європою і надасть можливість Росії посилити свої позиції на пострадянському просторі”.

Але, виглядає на те, що останні події, як то вибори в Росії, парламентська криза в Україні та можливо найвагоміше – криза в Косово, де Росія зайняла різку позицію, не визнаючи незалежності краю, вплинули на позицію членів Альянсу. Косовське питання було серед головних у Брюсселі. Генеральний секретар НАТО Яап Де Гооп Схефер:

“НАТО не є організацією, яка може визнавати країну. Наше завдання – це підтримування безпеки і ми всі повинні бути задоволені тим, чого ми не бачили в Косово – етнічних чисток, великої кількості біженців, серйозних атак. Миротворці відіграватимуть важливу роль у Косово відповідно до резолюції ООН”.

Про зміну позиції членів Альянсу може також свідчити заява Державного секретаря США Кондолізи Райс у Брюсселі, яка сказала, США і далі вважають, що двері НАТО повинні бути відкритими для нових членів, проте теперішня ситуація вимагає нових обговорень.

Експерти вважають, що Україна та Грузія повинні отримати від НАТО чітку відповідь стосовно перспектив членства в Альянсі. Експерт Центру трансатлантичного співробітництва Університету Джонса Гопкінса Майкл Геліцел зазначає:

“Якщо через опозицію у деяких західноєвропейських столицях, НАТО у Бухаресті вирішить не погодитись на приєднання України та Грузії до ПДЧ, то союзники повинні голосно задекларувати, що двері відкриті для обидвох країн і повинні висловити готовність проведення термінових консультацій у напрямку необхідних кроків. Вони мусять наголосити, що Київ та Тбілісі отримають право приєднання до плану дій напередодні 60-го ювілейного засідання НАТО у 2009-му році, після виконання ними усіх вимог”.

У Брюсселі у вівторок Генеральний секретар НАТО заявив – двері НАТО залишаються відкритими для нових членів і лише країни члени Альянсу вирішать “хто у ці двері увійде”.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG