Спеціальні потреби

Західні експерти оприлюднили звіт щодо України  (ВІДЕО)


У Вашингтоні відбулася презентація звіту "Україна – оцінка 16-ти років незалежності", складеного групою аналітиків центру стратегічних та міжнародних досліджень. Автори звіту впевнені, що це найбільш комплексний аналіз розвитку України, зроблений західними експертами за весь час української незалежності.

Авторами звіту серед інших стали впливові в західному світі експерти Збігнєв Бжезинський, колишній міністр оборони Німеччини Фолькер Рюе, колишні міністри закордонних справ Польщі та Норвегії Броніслав Геремек і Жан Петерсен і це свідчить про незаурядність цього документа. Головним досягненням України за 16 років вашингтонські експерти вважають збереження її незалежності і послідовне впровадження демократичних принципів.

Співголова партнерського комітету США-ЄС з питань України Фолькер Рюе зазначив:

“Головна особливість демократії це те, що правлячий уряд може програти вибори. Саме це відбулося в Україні – уряд програв і прийняв цей результат. Цим, звичайно, Україна значно відрізняється від свого великого східного сусіда”.

Найбільшим викликом для України а даному етапі, аналітики вважають – енергетичну сферу. Україна – найгірша в Європі за рівнем ефективності споживання енергетичних ресурсів. Збігнев Бжезинський вважає, що за 16 років практично не змінила радянський підхід до вирішення енергетичних питань:

“Одна з найбільших проблем – непрозорість відносин в енергетичній сфері і велика кількість посередників, що створює нестабільність та сприяє корупції. А корупція – це ворог для економіки. Вона збільшує кінцеву ціну продукції і вигідна лише посередникам”.

Серед інших важливих питань, щодо яких повинні якнайшвидше визначитись українські лідери, є питання інтеграції у євроатлантичні структури зокрема у НАТО. Експерти, зокрема Фолькер Рюе, закликають відкинути політику і зважити всі за і проти:

“Досить просто інтегрувати українську армію у НАТО, вона практично готова до цього, але членство в НАТО – це в першу чергу інтеграція суспільства, а для цього потрібна згода народу, якої поки що немає в Україні”.

В четвер автори звіту представили свої висновки в Україні. Вони планували зустрітися з усіма лідерами влади і опозиції, а також оприлюднять звіт для громадськості.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG