Спеціальні потреби

Пластикові пляшечки шкідливі для дитячого здоров’я


Дослідження декількох видів пластикових пляшечок для немовлят виявило, що вони містять, як сказано у звіті, “дуже значну” кількість хімікатів, які потрапляючи в організм, можуть викликати смертельні хвороби. Дослідження проводилось на піддослідних тваринах. Про це говориться в звіті, оприлюдненому американськими і канадськими групами захисту громадського здоров’я. Ці групи вимагають від владних структур вжити негайних заходів, щоб вилучити токсичну продукцію з ринку.

Згідно з висновками дослідження, 95% спеціальних пляшечок для немовлят містять бісфенол А, який використовують у виробництві прозорої полікарбонатної пластмаси. Бісфенол А пов’язують з виникненням хвороб, включно з раком, у піддослідних тварин.

Дослідники встановили, що чотири марки пластикових пляшок для немовлят, коли їх було нагріто, виділяли від п’яти до восьми часток бісфенолу А на мільярд. Коли пляшки використовувались протягом довгого часу і коли їх нагрівали, виділявся високий рівень цього токсичного і небезпечного хімікату, наражаючи немовлят на небезпеку.

Федеральне Міністерство охорони здоров’я Канади повідомило, що воно проводить пріоритетне дослідження бісфенолу А.

Тим часом, американське управління в питаннях харчових продуктів і медикаментів каже, що хвороби в піддослідних тварин виникають лише якщо в організм потрапить набагато вищий рівень бісфенолу А ніж той, що може виділятися з пластикових пляшечок для немовлят. Це агентство також перевіряє потенційний ризик від цього хімічного препарату.

Лікар Майда Ґалвез працює в лікарні Маунт Сайнай в Нью-Йорку:

“Ми усвідомлюємо, що результати експериментів, проведених на тваринах, викликають занепокоєння. Втім дослідження на людях ще не проводились, тож конкретних доказів шкідливості нема. Тому ми просто рекомендуємо, щоб батьки обережно вибирали пляшечки для своїх дітей”.

Групи захисту здоров’я закликають до цілковитої заборони використання бісфенолу А у виробництві пластикового посуду. У дев’яти американських штатах вже подано законопроекти, які передбачають заборону використання бісфенолу А у виробах для дітей, включно з пляшками для немовлят.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG