Спеціальні потреби

Участь в ПДЧ ще не гарантує вступу в НАТО (ВІДЕО)


У столиці Литви Вільнюсі розпочала роботу неформальна зустріч міністрів оборони країн-членів НАТО. Основне завдання української делегації – підготувати ґрунт для запланованого на квітень Бухарестського саміту НАТО. Поки в Україні точаться дебати щодо можливого приєднання України до плану дій щодо членства у НАТО, західні аналітики кажуть що цей процес ще далеко не гарантує членства України в Альянсі.

Західні експерти переконані, що приєднання України до ПДЧ корисне для України навіть, якщо Київ не захоче стати членом Альянсу. Перш за все, приєднання до ПДЧ ще не означає автоматичного членства у блоці, – каже професор університету ім. Джорджа Вашингтона Тарас Кузьо, який свого часу очолював інформаційне представництво НАТО в Україні. Виконання плану може тривати досить довго. Балканські країни, наприклад приєднались до плану дій у 1999-му році, і лише зараз під час квітневого саміту у Бухаресті планується їх приєднання до Альянсу. Тому Україні, на думку експерта, ще може бути дуже далеко до членства у НАТО, але реформи, які вона зобов’язана буде провести, лише підуть їй на користь:

“Політичні, економічні реформи та реформи у галузі безпеки, які передбачаються планом підуть лише на користь Україні. Зрештою як і кожній країні, яка пройшла цим шляхом”.

З професором погоджується керівник Проекту перехідних демократій і радник кандидата у президенти США Джона МакКейна Брюс Джексон:

“Якщо Україна вирішить не ставати членом НАТО, чи не буде для України краще мати модерне військо. Якщо ж Київ захоче бути членом НАТО, чи не буде краще для України бути модернізованою країною. В обох випадках це робить Україну сильнішою державою, щоб вона не вирішила”.

Експерти кажуть, що сьогоднішні виступи Партії регіонів проти НАТО є абсолютно не логічними, адже бажання інтегрувати у НАТО було висловлене українським керівництвом ще за президентства Леоніда Кучми та прем’єрства Віктора Януковича. Тарас Кузьо зазначає:

“Найбільша іронія у ситуації з Україною полягає в тому, що Кучма та Янукович у 2003-2004 роках реалізували План дій щодо набуття членства у НАТО, не Ющенко. Саме вони відправили солдатів до Іраку, Ющенко їх повернув додому. Тому ми мусимо про це пам’ятати. Партія регіонів, якщо вона хоче виглядати послідовною, повинна визнати, що те що вони роблять сьогодні – повний абсурд, оскільки вони абсолютно заперечують те, за що виступали три-чотири роки тому”.

Погроджується з такою думкою і Брюс Джексон: “Тепер свого роду опозиційний лідер та колишній прем’єр-міністр Янукович під час виступу у НАТО висловлював бажання України щодо ближчих відносин з Європою. План дій з набуття членства у НАТО є двигуном у процесі зближення з Європою. Можливо слово членство є проблемою для українського парламенту, але ми багато разів казали, і усі це визнають, що рішення щодо можливого членства Україна буде приймати самостійно”.

Тарас Кузьо також переконаний, що питання референдуму щодо членства в Альянсі зараз абсолютно не на часі:

“Що стосується референдуму, то його проводять переважно напередодні вступу до Альянсу. Це абсолютна дурниця проводити референдум зараз. Такий референдум проводиться після виконання плану дій і безпосередньо перед вступом до НАТО, а не сьогодні”.

У свою чергу виконавчий директор компанії “Dutko Global Advisors” Саллі Пейнтер каже:

“Згідно з моїм досвідом, жодна з країн не мала референдуму щодо приєднання до ПДЧ. Але коли країни такі референдуми проводять – (варто знову зазначити, що не всі країни їх взагалі мали), так це коли країни отримували запрошення приєднатися до НАТО”.

І навіть, якщо в Україні вщухнуть політичні дискусії щодо майбутнього членства у НАТО, на думку експертів, далеко не гарантовано, що у Бухаресті буде ухвалено рішення про приєднання України до ПДЧ. Це рішення більш залежить від того чи країни прихильники цього кроку, як Польща чи США, зможуть зняти сумніви своїх європейських союзників щодо готовності України до членства в Альянсі.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG