Спеціальні потреби

Заява Тимошенко у Брюсселі зазнала критики


Ні дня без сварки – саме так нині виглядають взаємини поміж двома першими особами держави – Віктором Ющенком та Юлією Тимошенко. Обговорення чергових шпильок президента і прем’єра відбувається скрізь – від громадського транспорту та черг під Ощадбанком – до блогів в Інтернеті. Так само різноманітні теми – від обленерго та реприватизації, знесення будівництва перед НСК “Олімпійський” до дискусії про президентські вибори. Долила олії у вогонь заява Тимошенко, озвучена у Брюсселі про те, що вона може підтримати кандидатуру Ющенка на посаду президента, якщо співпраця її з президентом буде ефективною та взаємовигідною. Потрібен рух у зворотньому напрямку – наголосила прем’єрка.

Однак, виголошене не надто сподобалося на Банковій. Глава Секретаріату президента Віктор Балога розіслав свій гнівний коментар на цю тему. Мовляв, різного роду висловлювання про можливу підтримку Президента Віктора Ющенка на чергових президентських виборах у разі виконання ним низки попередніх умов є "безпричинними" та "надміру самовпевненими":

"За два роки до виборів декому хочеться пограти на електоральних струнах. Зауважу, що це не найкраща увертюра до майбутньої виборчої кампанії. Про подібні заяви варто говорити лише в контексті відомої аксіоми про те, справжній державний діяч дбає про інтереси своєї країни, а політика турбують тільки чергові вибори".

Натомість Тимошенко на зустрічі з Верховним комісаром ЄС Хав’єром Соланою наголосила, що вона за стабільну роботу демократичної коаліції та за ефективну співпрацю з парламентом і президентом.

"Це – наше домашнє завдання. Тоді нам відкриті всі двері – і рух до ЄС, і зона вільної торгівлі, і потужні інвестиції", – сказала Тимошенко.

Втім після повернення додому Тимошенко чекають нелегкі розмови з Президентом – і з приводу доцільності підвищення тарифної ставки за транзит російського газу, і з приводу звільнення голови Ощадбанку, чого зажадав Президент Ющенко. Вирішення питань, які вже знайшли прямо протилежні публічні оцінки прем’єра і президента, покажуть, чи правдивим був брюссельський оптимізм Тимошенко, чи ж праві ті експерти, які твердять: українська влада на межі холодної війни.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG