Спеціальні потреби

Бурю на фондових ринках дещо вгамовано


Рішенням Федерального Резервного Банку США знизити федеральну облікову ставку по кредитах на 3/4 відсотка дещо вгамувано бурю на ринку цінних паперів країни і заспокоїла світові фондові ринки. Серйозних загроз Українi криза поки що не становить, вважають експерти.

Зниження облікової ставки - найбільше за останніх 24 роки і воно означає, що люди зможуть платити менше відсотків за взяті кредити, в тому числі по кредитах за житло. Одразу після оприлюднення цієї новини, показники на світових біржах почали підніматися.

Міністр фінансів США Генрі Пол схвально відгукнувся щодо новини про зниження федеральної ставки на кредити до трьох з половиною відсотків. На його думку, процес виведення економіки країни з піке мусить продовжити Конгрес США, затвердивши пакет законів про зменшення податків.

«Це дуже конструктивне рішення. Країна і світ бачать, що національний банк може швидко і ефективно реагувати на зміни на ринках. Це має додавати впевненості».

Ринки Азії, через різницю в часі не встигли перед закриттям у вівторок відреагувати на новину з Вашингтона і продовжили своє падіння, побоюючись загострення кризи в США.

Індекси на Токійській біржі понизились майже на шість відсотків – найгірший показник за останні 2 роки.

А показники на Гонконгській біржі впали ще більше – майже на дев’ять відсотків, що лише на одну десяту відсотка менше ніж вони впали після терактів 11 вересня 2001 року в США.

В Австралії зафіксовано падіння – рекордне за останні 20 років.

Втім, звістка про зменшення федеральної облікової ставки в США докотилася до Європи ще перед закриттям торгів на біржах і позитивно вплинула на європейські біржові показники. Таким чином європейські інвестори дали зрозуміти, що вжиті американським урядом заходи зможуть виправити економічну ситуацію в США і допоможуть уникнути рецесії.

А стан економіки США, вважають експерти, напряму впливає на весь світ. Як говорить фінансовий аналiтик Джен Рендольф, «якщо в Америці почнеться рецесія, це потягне за собою вниз економіки всіх країн».

Що стосується України, то експерти вважають, що теперішня криза в світі, поки не сильно впливає на її економіку. Український фондовий ринок зріс аж на 135 відсотків минулого року, тому падіння на 5 відсотків є для нього незначним. Пересічні українці також не сильно відчують теперішнє падіння, оскільки мало хто з них вкладає свої гроші у акції різних компаній. Але якщо криза на фондових ринках світу поглибиться і триватиме довше, то орієнтована на експорт економіка України від цього може сильно постраждати.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG