Спеціальні потреби

Вiзит Юлiї Тимошенко до Москви вiдмiнено


Юлія Тимошенко сьогодні не прийшла до Секретаріату Президента, як того хотів Віктор Ющенко. Не відбулося також і її візиту до Москви.

Прем`єрка Юлія Тимошенко хворіє. Вчора вона прйшла таки до презиеднта на зустріч зі спікером, однак після цього знову лягла до ліжка, у неї висока температура – кажуть в Кабміні.

Це стало доброю нагодою для виправдання відміни візиту Тимошенко до Москви, який ще недавно планувався на 23 січня. Втім, в пресі була інформація, що проти поїздки Тимошенко до російської столиці був Секретаріат Президента. Мовляв, поїздка мала відбуватися у рамках підготовки візиту віктора Ющенка до Москви та засідання україно-російської робочої групи, яке відбудеться 12 лютого.

Традиційно такі візити готують прем`єр-міністри, однак на Банковій вирішили, що до Москви поїде секретар РНБО Раїса Богатирьова 28 січня. Про це Ющенко вже домовився з Путіним по телефону.

Натомість візит Тимошенко перенесли на потім – на другу декаду лютого. Політолог Михайло Пoгребінський вже заявив, що Віктор Ющенко не хоче, аби Тимошенко мала переговори у Кремлі до нього та будь-які результати стосовно енергетичних питань. Водночас, на думку політолога, це рішення не сприятиме рівню візиту самого Ющенка, адже Богатирьову у Москві ніхто серйозно не сприйматиме.

За словам Погребінського, вона може вирішувати хіба що непринципові питання, однак не питання, що стосуються енeргетики, демaркації кордонів тощо.

На кінець січня Тимошенко збиралася до Брюсселя. Чи відбудеться цей візит зараз достеменно не відомо. Вже раніше аналітики прогнозували проблеми між президентом та прем`єркою щодо активності у сфері зовнішньої політики. Віце-прем`єра Григорія Немирю, який є близьким соратником Тимошенко навіть називали тіньовим міністром закордонних справ.

Однак це - далеко не єдина лінія розколу між Секретаріатом Ющенка та Кабміном Тимошенко. Сьогодні президент виставив нові умови – допоки парламент не ухвалить пропоновані ним проекти законів, що посилюють президентьскі повноваження, Рада не має розглядати кадрові пропозиції від Кабміну. Кількість подібних вимог щоденно росте.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG