Спеціальні потреби

Протистояння Луценко-Черновецький триває


В Україні новий скандал. Давнє протистояння між міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком і міським головою Києва Леонідом Черновецьким вилилось у банальну бійку. Поки Генпрокуратура розслідує обставини, виборці роблять висновки.

Українські політики ще не втратили здатності дивувати електорат. Побилися двоє високопосадовців – міністр внутрішніх справ Юрій Луценко і столичний голова Леонід Черновецький.

На відміну від чуток про стусани, які буцімто роздавав підлеглим екс-прем`єр Янукович, мова йде про привселюдну бійку, влаштовану в стінах президентського секретаріату. Сварка спалахнула на п`ятничному засіданні Ради з нацбезпеки та оборони, після того як мер звинутивав головного міліціонера у вимаганні земельної ділянки та в погрозах, якщо землю не дадуть, заарештувати сина. Усі вихідні телеканали смакували подробиці та аналізували версії: чи то Черновецький першим копнув у коліно Луценка, чи то Луценко перший зацідив у пах Черновецькому, і що ж насправді являв собою “чоловічий ляпас” у виконанні міністра, після якого міський голова подався знімати побої.

При цьому високопоставлені забіяки затялися і каятись не збираються. Луценко сказав, що вибачатися не буде. Його виправдовують соратники, називаючи інцидент “чоловічим з`ясуванням стосунків”. А депутат-нунсівець Володимир Ар`єв навіть заявив “Газеті по-київськи”, що й сам би з радістю натовк пику київському меру.

Зі свого боку, Черновецький пригрозив, що домагатиметься порушення кримінальної справи. А блок його імені у Київраді вимагає на період розслідування відсторони міністра Луценка від виконання повноважень.

Сторонні спостерігачі в особі фракції КПУ зажадали, аби повноваження склали обоє і не ганьбили державу.

Своє слово сказав у понеділок і президент України. Віктор Ющенко офіційно звернувся до Генпрокурора Олександра Медведька з проханням з`ясувати обставини сутички та вжити передбачених законодавством заходів.

А керівник секретаріату глави держави Віктор Балога заявив, що не допустить більше стусанів та ляпасів на Банковій. Коментуючи президентський лист до Генпрокурора, Балога підкреслив, що сутичка ганебна, “незалежно від того, хто і як перший почав, хто правий, а хто винен”.

Наразі Генпрокуратура передоручила справу прокуратурі Києва. Там у прес-службі повідомляють, що рішення – чи відкрити справу, чи відмовити у відкритті – буде винесено за кількох днів.

Чи є достойний вихід з несмачної ситуації? Про це ми запитали відомого політолога, який консультує очільника президентського секретаріату, Вадима Карасьова. На його думку, Генпрокуратурі зараз важливо передусім прояснити реальну картину подій, а обом фігурантам скандалу – утриматись від подальших коментарів:

«Це смішно, коли вони починають після фізичного фул-контакту ще й коментувати свої дії і робити з себе героїв та гордитися своїм поступком».

Проте якими б не були оргвисновки службового розслідування, виборець свої висновки може зробити самостійно і зразу, каже Карасьов:

«Незважаючи на те, що немає істинної картини, документальної, ясно з морально-політичної точки зору, що і Луценко, і Черновецький – політики, які свої особисті образи, свої емоції, свій темперамент ставлять вище, аніж державні інтереси, політичну репутацію і етичне реноме. Тому виборці як одного, так і іншого – а це публічні політики – мають зробити висновок або принаймні задуматися: а може, цим політикам рано або їм не місце в великій політиці і тим більше не місце на державних відповідальних посадах», -- зазначив Карасьов.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG