Спеціальні потреби

Ющенко каже, що започаткував нову традицiю


Вiктор Ющенко сьогодні поспілкувався з прем`єр-міністром та спікером парламенту та представив громадськості 11 законопроектів, які вiн визначив як термінові до виконання.

Віктор Ющенко каже, що сьогодні започаткував нову традицію – щотижня бачитися з прем`єром та спікером. На камеру дружні обійми та поцілунки лідерів новоспеченої владної команди, однак за п`ять хвилин зйомки припиняють і починається складна розмова про те, як працюватиме влада в нових умовах. Подробиці цієї розмови за закритими дверями не відомі. Офіційно повідомляється, що президент наполягає на своїй вимозі до депутатів скасувати зимові канікули і працювати весь час, хоча б для того, аби терміново схвалити 11 законопроектів, які сьогодні презентували у Секретаріаті Президента.

Головний документ – закон про «Кабінет міністрів». Саме ухвалення попереднього закону остаточно посварило Ющенка з Януковичем, оскільки президент втратив значну частину своїх важелів на Кабмін.

Тепер Ющенко намагаєтсяь відіграти втрачене. В новому документі прописане право президента не погоджуватися на кандидатуру коаліції, самому призначати та звільняти міністрів оборони та закордонних справ, а також інші мехінзми впливу, як зокрема право президента вносити до парламенту питання про відповідальність уряду. За словами заступника глави секретаріату Олександра Шлапака, це питання вже погоджено з керінвиками фракцій.

Серед інших резонансних документів – законопроект, який надає воїнам ОУН-УПА статус борців за українську незалежність. Ющенко обіцяв зробити це ще під час виборів президента, однак лише зараз, на його думку, в парламенті склалася сприятлива для цього ситуація.

Серед переліку першочергових – новий проект закону про порядок держзакупівель. Новий документ має спростити сам процес і зарадити корупційним можливостям.

Ющенко також нагадав, що паралмент має скасувати всі ті законодавчі акти, які були схвалені в час після 2 квітня, в той час, коли на думку президента парламент був нелегітимним.

Всім цим депутати мають зайнятися негайно. Загалом на першій зустрічі президент був оптимістичним. Він вважає, що нова команда готова діяти ефективно, системно, об`єднано і без зайвого популізму. Саме популізм називають ахілессовою п`ятою нового прем`єра – Юлії Тимошенко.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG