Спеціальні потреби

Посол Тейлор коментує ситуацію в Українi



В центрі стратегічних та міжнародних досліджень, що у Вашингтоні, посол США в Україні Вільям Тейлор розповідав про своє бачення сучасної ситуації в Україні. Цього разу, на його думку, політична ситуація в країні розвивається виключно у демократичному руслі, союз Ющенко-Тимошенко має перспективи протривати довше від попереднього разу, а економіка країни демонструє потенціал стати дуже привабливою для іноземних інвестицій.

Серед позитивних рис сучасної України посол Тейлор відзначив перехід України на демократичні принципи врегулювання політичних конфліктів.

«В Києві вже є новий уряд, який має приймати рішення, який ще формується, який формувався дещо довго, але все відбувалося в межах Конституції. І ніхто не порушував ніяких правил цього разу».

Аудиторія з посмішкою сприйняла факт, що українські політики цього разу все зробили в межах законів. Здається мало хто вірив, що таке в Україні можливо. Втім Вільям Тейлор наголосив, що це є ще одним підтвердженням того, що Україна все більше відходить від радянської традиції і переймає принципи західної демократії.

«На відміну від інших країн в цьому регіоні, в Україні існує справжня політична боротьба, яка допровадила до теперішнього компромісу, і що не є в дусі радянської традиції».

Втім, не зважаючи на таку європеїзацію України, європейські країни поки не надто поспішають робити її своїм стратегічним партнером і не надто допомагають їй інтегруватися в європейські структури. На противагу цьому, як зазначив Тейлор, Сполученi Штати наполегливо наголошують на стратегічному партнерстві з Україною.

«Посли європейських країн в Україні заздрять тій підтримці, яку маю я від Вашингтона у питаннях співпраці з Україною».

Тема інвестицій в Україну останнім часом часто звучить на різних форумах в Вашингтоні. Отож Вільяму Тейлору також довелося дати свою оцінку економічним перспективам, які може запропонувати Україна закордонним інвесторам.

«На мою думку інвестиційний клімат в Україні поки не є найкращим. Бізнес найбільше хвилює недосконала судова система, з якою зіштовхуються інвестори у вирішенні суперечливих ситуацій. Але Чемпіонат Європи з футболу - 2012, що відбудеться в Україні – може стати потужним стимулом для влади покращити бізнес-середовище аби залучити необхідні мільярди доларів інвестицій».

Загалом американські бізнесмени уважно стежать за розвитком ситуації в України, вважаючи її ринок потенційно надзвичайно привабливим. Тому кожна позитивна новина з України додає їм аргументів, щоб почати вкладати туди гроші.

  • 16x9 Image

    Руслан Петричка

    Руслан Петричка – керівник Української служби Голосу Америки. В журналістиці - з 1998 року. Працював репортером, телевізійним ведучим, продюсером. На Голосі Америки спеціалізуюся на питаннях внутрішньої політики США та українсько-американських відносинах.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG