Спеціальні потреби

Айова принесе перші плоди виборчої кампанії у США


Святкування Різдва не надовго зупинило передвиборчу боротьбу у Сполучених Штатах. Зараз вся увага американських політиків, політологів, журналістів та просто потенційних виборців прикута до штату Айова. Там третього січня відбудеться так звана партійно-фракційна закрита нарада, яка принесе перші офіційні результати в доволі заплутаному виборчому процесі США.

Експерт університету імені Гопкінса Бенджамін Ґінзберг зазначає:

“Люди, зареєстровані від певної партії, беруть участь у зборах по всій території штату. Протягом цілого дня вони дебатують, а ввечері голосують, за якого кандидата від їхньої партії віддати голос. Потім голоси від всіх цих зібрань підраховують”.

Результати визначають, скільки делегатів на підтримку того чи іншого кандидата поїдуть на партійний з’їзд, який висуває єдиного кандидата від партії на президентських виборах. Деякі політологи, серед яких експерт Джорджтаунського університету Марк Ром вважають, що результати цих партійних нарад не відображають думки електорату:

“Ці збори однозначно не є репрезентативними. Люди, які готові присвятити свій час та зусилля участі в партійному з’їзді – найрадикальніші представники електорату. Вони є найконсервативнішими республіканцями та найліберальнішими демократами”.

Представник університету Говарда Лоренцо Морріс вважає цю форму дуже демократичною:

“Це правда, що результати зборів не лише відображають думку, вони її формують. І це – ідеал демократії. Люди не формують свою позицію на самоті, а відкриті до обміну думками, що і створює плюралізм ідей. Різні прошарки електорату із різними інтересами приходять до спільного знаменника”.

Хто ж стане цим знаменником? Серед демократів із незначним відривом лідирує Барак Обама. Аби вийти уперед Гілларі Клінтон критично потрібна підтримка жінок. Особливо тих, які беруть участь у виборах вперше.

Для Джона Едвардса Айова стане ключовим моментом. На минулих виборах він був тут другим. Але тепер, аби перемогти, йому потрібно ще більше голосів:

“Після виборів до мене підійшла жінка та сказала: “Знаєте, Едвардс, я б за вас проголосувала, але ви мене ніколи про це не просили.” Цієї помилки я вже не повторю”.

Серед республіканців основні конкуренти – Майк Гакабі та Міт Ромні. Міт Ромні витратив тут вже мільйони доларів на створення передвиборчих штабів та телевізійну рекламу. І чимало цієї реклами спрямовано проти Гакабі. Тепер Гакабі потрібна повна підтримка євангелістів – його основної бази. Кандидат, який на початку кампанії плентався позаду, може стати реальним претендентом на перемогу.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG