Спеціальні потреби

Богатирьова погодилась зайняти посаду секретаря РНБО


Богатирьова подумала і сказала “так”. Одна з чільних представників опозиційної Партії регіонів прийняла пропозицію президента обійняти посаду у владі. Однопартійці, які напередодні рекомендували Богатирьовій відмовитись, сприйняли її рішення спокійно і не збираються виключати перебіжницю зі своїх лав. Як пояснюють вони, це її особистий вибір, до якого партія не має жодного відношення.

А тим часом той факт, що Раїса Богатирьова пішла проти волі головного регіонала Віктора Януковича, примусив багатьох говорити про поглиблення розколу у партії. Політичні експерти вже давно вказували на суперечності, що існують між суто бізнесовим, прагматичним крилом Партії регіонів, готовим співпрацювати з владою, і крилом радикалів. Інтереси першої групи представляють Ахметов, Колесников, Богатирьова, другу уособлює Янукович.

Оцінюючи крок президента, який призначив політичну опонентку на одну з найвищих у державі посад, експерти розходяться в думках. Одні називають призначення мудрим, інші – неадекватним. Усі сходяться на одному: Віктор Ющенко веде ризиковану гру. Призначенням Богатирьової президент розколов Партію регіонів і отримав додатковий важіль контролю над діями уряду Тимошенко, але навряд чи набрав особистих очків, каже експерт, що представляє Києво-Могилянську академію, Олексій Гарань:

“Дійсно, цей крок спрямований, якщо не на розкол, то на встановлення і посилення зв’язків між президентом і прагматичним крилом Партії регіонів.
Ми наочно побачили різницю в заявах, суперечливі заяви лідерів партії, ми побачили негативну реакцію Януковича на цей крок. Тобто в цьому сенсі можна говорити, що президент досяг успіху.

Другий момент – все-таки, в іміджевому плані це може відбитися негативно на позиції Ющенка, тому що він буде більше асоціюватися з Партією регіонів, і це означатиме перетік частини його прихильників до Тимошенко. Тобто для нього це доволі ризикована гра.

І третій, дуже важливий момент – це що буде робити Богатирьова на цій посаді. Чи буде вона грати роль стримуючого фактора для обмеження маневру уряду Тимошенко. Якщо це так, а виглядає, що це частина задуму, то я думаю, що це зможе посилити суперечності між президентом і Тимошенко. Тобто якщо цей крок спрямований насамперед проти уряду Тимошенко, тоді ми побачимо, що фактично цьому уряду не дають можливості працювати”.

Якщо Богатирьова це противага Тимошенко, то Тимошенко немає чого боятись, заперечує інший експерт з Академії наук України Олександр Дергачов:

“На жаль, Богатирьова не готова професійно виконувати ці обов’язки. І тактичне політичне призначення не посилить роботи РНБО. Навряд чи це дуже перелякає Тимошенко, якій це може бути навіть вигідно. Оскільки більш очевидними стануть моменти, які відрізняють той курс, який вона здатна запропонувати, і те, що може запропонувати президент. Тож в даному випадку лінія поведінки Тимошенко є досить очевидною: їй потрібно зробити повноцінну спробу відновлення і продовження реформ, при тому, щоб було чітко зрозуміло, хто допомагає, а хто заважає”.

Дергачов також наголошує на ризикованості кроку для іміджу президента:

“Я думаю, що він дуже ризикує в особистому плані. Але якщо оцінювати абстрактно – а яка його роль в подіях у Україні, то в нього багато позитивного. Він замінив Кучму, він відкрив новий формат суспільно-політичних процесів в Україні. Зараз він може досягти певних результатів щодо того, щоб був переформатований певний фронт і певна частина політичної еліти. Тобто не варто розраховувати, що призначення Богатирьової це серйозний крок консолідації, але підштовхнути Партію регіонів до еволюції, переорієнтувати ту частину еліти, яка не знаходила себе інакше як у протистоянні – усе це може бути корисним загалом для розвитку політичного процесу в Україні. Але є великі сумніви у тому, чи буде це корисно персонально Ющенку”.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG