Спеціальні потреби

Україна визнала результати парламентських виборів в Росії


Україна сприймає результати парламентських виборів в Росії такими, якими вони є. Про це заявив сьогодні на брифінгу в Міністерстві закордонних справ України речник МЗС Андрій Дещиця. Як він додав, сприймаючи результати російських виборів, Україна очікує на продовження двостороннього співробітництва.

А в той час як офіційні речники вдаються до дипломатичних висловів, експерти називають вибори в Росії “керованими виборами в умовах керованої демократії”.

Як зазначають аналітики, ці вибори наочно продемонстрували: Росія і Україна рухаються в різних напрямках. У той час як в Україні посилюється роль парламенту і відбувається гостра конкуренція різних політичних сил, в Російській Думі немає реальної опозиції, а вибори тільки маскують подальшу легітимацію одноосібної влади. Директор Міжнародного інституту демократій Сергій Таран порівнює останню парламентську кампанію в Україні і в Росії:

“Дострокові парламентські вибори в Україні цікаві тим, що вони щось вирішують. Тобто вони справді призводять до зміни влади, до нового уряду. Чим цікаві російські парламентські вибори – тим, що вони нічого не змінюють. Вони фактично означають, що влада яка була, така й залишиться, і нічого не відбудеться”.

Щодо можливих наслідків російських виборів для України, то більшість експертів не прогнозує тут жодних кардинальних змін, – говорить директор фундації “Відкрите суспільство” Юрій Сиротюк:

“Поки що політика щодо України не зміниться. Це буде та сама політика інформаційної війни щодо України, політика газового і нафтового шантажу.

Тому мені здається, що ці парламентські вибори якихось значних змін для України не принесли. І навіть та сьогоднішня меншовартісна позиція Партії регіонів, яка використала свій виступ у парламенті, щоб привітати свого побратима з Росії, розуміючи, якими методами робилися ці вибори і як спостерігачі з Європи оцінили прохолодно ці вибори, то це все підлабузництво Партії регіонів не змінить ставлення Росії до України”.

Таку ж думку поділяє науковий директор школи політичної аналітики Києво-Могилянської академії Олексій Гарань:

“Я думаю, що ці вибори не принесуть якоїсь реальної зміни в українсько-російських стосунках. Скоріше можна говорити про те, що Росія займатиме досить-таки жорстку позицію щодо України, але таку позицію Росія займала і раніше. Тобто я не бачу, що відбудеться якась принципова зміна. Для нас, можливо, більше важитиме те, як міжнародна спільнота сприйматиме ці вибори. Тому що якраз міжнародна спільнота говорить про наростання авторитаризму в Росії. І на цьому тлі, звичайно, Україну сприйматимуть як країну, яка має більш європейську політику”.

Відео - найголовніше

Реакція на виступ Блінкена з гітарою в Києві. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
XS
SM
MD
LG