Спеціальні потреби

Вiдбулися чергові теледебати республiканцiв


Політичні дебати в Сполучених Штатах це більше ніж нудні розмови про політику, це організоване телеканалами шоу, до якого прикута увага мільйонів американців. У середу перед виборцями змагалися претенденти від Республіканської партії, один з яких згодом буде висунутий як єдиний кандидат партiї на посаду президента США. Телеканал CNN провів ці дебати спільно з популярним серед молоді вебсайтом YouTube. Глядачі могли записати свої запитання на відео, і через Інтернет задати їх політикам. Новизна форми та часом несподівані запитання інтригували як глядачів, так і самих політиків.

Спочатку кандидати навипередки намагалися сподобатися, тому все виглядало сумбурно. Перша тема – нелегальні іммігранти. Два лідери перегонів одразу розкритикували один одного. Мітт Ромні заявив, що Джуліані, будучи мером Нью-Йорка, сприяв тому, щоб нелегали отримували роботу в мiстi. А Джуліані, розповів усім, що Ромні сам наймав на роботу в свій будинок нелегалів з Гватемали:

«Ви ж особисто давали роботу нелегалам. І це відбувалося під вашим носом у вашому ж будинку», - зазначив Джулiанi.

Наступною, не менш серйозною темою для обговорення стала війна в Іраку. Республіканці, традиційно виступають за те, щоб армію США не виводити з Іраку. Тут слово взяв сенатор, ветеран В`єтнамської війни Джон МакКейн:

«Я би зробив багато речей, але у цій ситуації найважливішим є продовжувати військову кампанію до нашої повної перемоги в Іраку».

Проте є республіканці і з відмінною точкою зору. Серед них був iнший учасник передвиборчого змагання Рон Пол:

«Я хочу торгувати з людьми, говорити з ними, подорожувати, але я не хочу посилати нашу армію за океани, щоб та розповідала як їм жити».

CNN-YouTube дебати здивували багатьох часом неформальними і кумедними запитаннями. Політикам в прямому ефірі доводилося на них адекватно реагувати. Часто саме з таких відповідей, а не з завчених реплік виборець краще пiзнає кандидата.

Серед несподіванок були мультиплікаційні запитання, людина з рушницею, пісня... І запитання, чому так довго Америка не відправляє людину на Марс. Вiдповiдь на останнє запропонував претендент у кандидати в президенти від республiканцiв, колишнiй губернатор штату Арканзас Майк Гакабi:

«Якщо когось і відправляти, то я би можливо Гіларі Клінтон посадив в одну з перших ракет на Марс».

І Демократична, і Республіканська партії незабаром розпочнуть процес визначення, хто ж буде єдиним кандидатом від них на президентських виборах наступного року. Жодна партія поки не має чіткого лідера. Тому експерти вважають, що конкуренція між претендентами ставатиме ще гарячішою, а дебати будуть ще більш видовищними.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG