Спеціальні потреби

Найкращим молодим науковцем США став 11-річний хлопчик


Змагання молодих науковців відбулися у передмісті Вашингтона – на території університету штату Меріленд. Все, що вони мали під руками – це тала крига, поліетиленова плівка, лабораторні терези, пластикові труби, термометри, мензурки, колби, балон з окисом вуглецю та різноманітні підігрівальні лампи, які б замінили рослинам сонячне проміння.

Пильно слідкує за тим, як команди школярів виконують серію екологічних експериментів головний суддя змагань Стів Джейкобс:

“Ми видаємо команді пакет інструментів. Кожна діє за заздалегідь обміркованим планом. Ми намагаємося не створювати враження занадто пильних спостерігачів. Удаємо ніби час від часу на них позираємо”.

Команда “Золота рибка” має завдання побудувати структуру для демонстрування парникового ефекту, або того, як викиди вуглекислого газу в атмосферу сприяють глобальному потеплінню. Тому мінілабораторний парник вони будують у звичайнісінькій колбі.

Наступне завдання підростаючих натуралістів – зробити заміри сміття перед та після його утрамбування. Головна ідея у тому, щоб натомість закопування у смітниках, ці пляшки, папір та поліетилен утилізувати.

Виснажені змаганнями натуралісти кажуть: самої фізичної сили, щоб перемогти виявилося недостатньо.

Переможцем став представник Кортланду, штат Нью-Йорк, 11-річний Ерік Ґустафсон. Йому присвоєне звання найкращого молодого науковця Америки. Хлопцю вручено чек на 20 тисяч доларів. Ерік Ґустафсон розповідає, як йому – наймолодшому в історії лауреату наукових змагань – вдалося досягнути такого успіху:

“Треба було вийти на новий щабель спілкування. Працювати з командою, думати вголос та бути лідером. І це дозволило винести на новий щабель мої наукові знання, все що я вивчав раніше”.

А чому Ґустафсон захопився наукою ще змалку, він пояснює так: “Хочу вирішувати проблеми та допомогти врятувати покоління, які житимуть на планеті у майбутньому”.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG