Спеціальні потреби

Безпека і якість китайських товарів знову в центрі дискусій


За кілька останніх місяців “Меттел” відкликала десятки мільйонів іграшок зроблених в Китаї через наявність в них свинцю. А нещодавно ця ж компанія відкликала з продажу у США 155 тисяч дитячих іграшок зроблених у Мексиці. Як з'ясувалося, іграшки складаються з маленьких частинок, які дитина може подавитися.

Іграшки та інші небезпечні товари зроблені китайцями розпалили у США дискусію з приводу безпеки та якості китайських товарів. До цього згодом долучилися і голоси стурбованості з приводу умов, в яких ці товари виробляють. А тепер у Вашингтоні частішають заклики до звільнення голови Комісії з безпеки продуктів широкого вжитку. Ненсі Норд критикують за те, що вона виступає проти планів збільшити очолене нею агентство. Після вилучення з продажу багатьох іграшок китайського виробництва, американські законодавці вирішили вдатися до рішучих дій. Запропоноване законодавство передбачає подвоїти протягом наступних семи років бюджет і збільшити на сто осіб персонал. Одначе, голова комісії Ненсі Норд виступає проти:

“Якщо я бачу в законопроекті постанову, яка перешкоджатиме нам виконувати роботу, я вважаю, що маю обов’язок про це говорити”.

Ненсі Норд піддала критиці постанову, яка передбачає збільшити до ста мільйонів доларів штраф компаніям, що не повідомлять вчасно про потенційно небезпечний товар. Однак організації захисту прав споживачів відкидають такі твердження.

Китайські робітники працюють довгі години за мізерну плату. За словами директора Національного робітничого комітету Чарлі Кернаґена, на заводах безкарно порушують вкрай слабкий трудовий кодекс. На слуханнях Сенатського комітету з питань міжнародної торгівлі він описав умови праці на заводі з виробництва іграшок та спортивного устаткування, призначеного на експорт:

“Робітників змушують працювати по чотирнадцять з половиною годин на день, сім днів на тиждень. Робітникам на цьому заводі дають півтори хвилини змонтувати іграшку за що їм платять менше, ніж два центи”.

Захисники прав робітників звинувачують американські компанії та мережі роздрібної торгівлі в ігноруванні умов праці на китайських заводах заради прибутків. Сенатор Байрон Дорґен ініціював слухання Сенатського комітету, щоби підтримати законодавство, яке заборонило б імпорт товарів, вироблених в небезпечних умовах:

“Ми не повинні імпортувати товарів, які є продуктами зловживання людською працею. Це означало б, що ми одержуємо прибуток з біди інших”.

Асоціація, що представляє інтереси американських компаній з виробництва іграшок, заявила, що вона розпочала інтенсивну програму захисту китайських робітників. Однак, правозахисники кажуть, що наразі цю програму ще не втілено в життя.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG