Спеціальні потреби

Томпсон змагатиметься за президентство по-голлівудськи


Після періоду вагань колишній американський сенатор, а нині і актор Фред Томпсон нарешті зважився приєднатися до президентських перегонів. Дехто вважає, що Томсон затягнув з цим рішенням, оскільки вісім кандидатів від Республіканської партії вже давно ведуть кампанії у ключових штатах. Інші ж вважають, що Томсон зможе залучити на свій бік тих виборців-республіканців, які, за опитуваннями громадської думки, прохолодно ставляться до інших кандидатів.

Як досвідчений актор Фред Томсон знає, як оформити свій вихід:

“Ми там, де нам слід бути зараз, і саме про це я хочу поговорити – про те, що я вирішив змагатись за пост президента Сполучених Штатів”.

Він оголосив про це в голлівудському стилі, виступаючи в популярній телепередачі “Сьогодні з Джеєм Лено”. Цей вибір підкреслив те, чого побоюються його суперники – ауру зірки. Наступного дня 65-літній Томпсон пояснив виборцям в штаті Айова своє рішення:

“Я маю намір приймати рішення, що зроблять нас ще більш могутньою державою, ще більш заможною і об’єднаною, і тому я вирішив змагатись за пост президента США”.

2002-го року колишній сенатор і юрист з штату Теннессі повернувся з Сенату знову до акторської кар’єри, погодившись на роль у телесеріалі компанії NBC “Закон і порядок”.

Він зробив кар’єру, граючи суворих, але справедливих урядовців, чому сприяли його два метри росту і густі брови.

Навіть перед тим, як він офіційно приєднався до президентських змагань, опитування свідчили, що Томпсон випереджає багатьох своїх конкурентів з республіканської партії, поступаючись лише колишньому меру Нью-Йорка Руді Джуліані. Деякі політологи вказують, що Томпсон має потенціал врятувати республіканців, враховуючи незадоволення іншими кандидатами. Джон Форт’є є експертом з інституту президентства:

“Коли Руді Джуліані і Джон МакКейн були передовими кандидатами, республіканці шукали когось більш консервативного. Їм потрібен хтось типу Роналда Рейґана, і такий типаж має Фред Томпсон”.

Інші також проводять подібні паралелі. Леррі Сабато з Центру політології при Вірджинському університеті зазначає:

“Томпсон нагадує Рейґана також через приналежність до Голлівуда. Республіканці завжди воліють обирати когось типу Роналда Рейґана, так само як демократи – когось типу Джона Кеннеді”.

Повільність Томпсона і його консервативні позиції імпонують важливому південному електорату республіканців. Він виступає проти абортів, за посідання зброї і дає зрозуміти, що готовий на все, щоби США перемогли в Іраку.

Водночас експерти вказують і на його огріхи. В його команді відбулись значні зміни ще перед тим, як він оголосив про плани змагатись за пост президента. За деякими даними це трапилось у зв’язку з непогодженнями з дружиною Джері, яка є політичним консультантом. Досі Томпсон здобув дуже незначну фінансову підтримку. Леррi Сабато зауважує, що він не завжди встигає рухатись вногу з бурхливим політичним життям:

“При всій повазі до сенатора Томсона слід вказати, що він не є найбільш енергійним політиком. Навіть колишні працівники його команди відзначають, що в ролі сенатора він був досить лінивим”.

Тепер, коли Томпсон вийшов на головну сцену, він має зіграти свою роль так, щоби виграти номінацію своєї партії і отримати найголовнішу в житті роль – президента.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG