Спеціальні потреби

Як покласти край запізненню комерційних авіарейсів?


Білий дім береться за проблему запізнення комерційних авіарейсів. Президент Джордж Буш звернувся до Конгресу з проханням співпрацювати з Міністерством транспорту для модернізації Федерального управління цивільної авіації. Серед його пропозицій – заставити авіалінії платити більше за користування аеропортами в години найбільшого навантаження. Представники авіаіндустрії, одначе, кажуть, що необхідно знайти розв’язку на довшу перспективу.

За даними Міністерства транспорту, від січня до серпня цього року понад 25% усіх внутрішніх рейсів прибули із запізненням. Це – найгірший показник з 1995-го року, коли авіаіндустрія почала збирати такі дані.

Найбільш захаращений повітряний простір у небі над Нью-Йорком. Згідно з даними уряду, третина всіх внутрішніх рейсів використовують небо над цим містом, що створює хронічні запізнення. Білий дім дав доручення міністерству транспорту діяти більш агресивно для розв’язання проблеми. Серед пропозицій – змусити авіакомпанії платити більше за використання летовищ у години-пік, і обмежити кількість місць для літаків у терміналах найбільших аеропортів.

Однак, представники авіаіндустрії, як от Зейн Роу, твердять, що цей план короткозорий:

“Зменшення кількості місць можливо призведе до скорочення кількості рейсів у розкладі, але воно не сприятиме створенню нових робочих місць і не спонукатиме будь-кого, в уряді чи поза ним, знайти розв’язку справжніх причин затримок”.

Віце-президент авіалінії “Дельта” Джо Коршак каже, що частиною проблеми є застаріла авіадиспетчерська система:

“Необхідно побудувати авіадиспетчерську системи наступного покоління і відповідно її профінансувати. Це і розв’яже проблему”.

Передбачають, що до 2025-го року повітряний рух подвоїться. Авіалінії та Федеральне управління цивільної авіації намагаються знайти 15 мільярдів доларів для модернізації авіадиспетчерської системи країни. Між тим профспілка авіадиспетчерів попереджає, що проблема навіть погіршиться, якщо уряд негайно не найме нових диспетчерів.

XS
SM
MD
LG