Спеціальні потреби

У Варшаві розпочалася конференція ОБСЄ з прав людини


Щоосені Бюро ОБСЄ з питань демократичних інститутів і прав людини організовує у Варшаві найбільшу в Європі конференцію з прав людини. Цього року на двотижневу нараду, яка розпочалася 24-го вересня, до Варшави з’їхались понад тисячу учасників. Делегацію США очолює посол Ричард Вільямсон, який розповів про ключові моменти конференції.

У термінології ОБСЄ термін “людський вимір” вживається для характеристики певних норм і видів діяльнсоті, пов’язаних з правами людини і демократією. Ці норми ОБСЄ розглядає як один із трьох вимірів безпеки поряд з воєнно-політичними і економіко-екологічними вимірами. Нарада ОБСЄ з розгляду зобов’язань у галузі людського виміру – це форум, на якому держави-учасниці ОБСЄ обговорюють виконання своїх зобов’язань у галузі людського виміру, ухвалених шляхом консенсусу на попередніх зустрічах на вищому рівні ОБСЄ або на рівні Ради Міністрів. Ці норми не мають юридичної сили, але є політично зобов’язувальними. Від них жодна держава не може ухилитися, посилаючись на внутрішні обставини.

У цих форумах беруть участь представники недержавних організацій, тому представники урядів країн-членів часто-густо можуть почути більше критики на свою адресу, ніж від представників інших країн. До складу американської делегації входять понад 20 експертів у галузі прав людини та свободи ЗМІ. Важливою проблемою у забезпеченні свободи преси є декриміналізація законодавства країн з метою вилучення з кодексів статей, що передбачають покарання за так звані наклепи в пресі. Про поступ у цьому питанні голова делегації США зазначив таке:

“США є прибічниками свободи слова. Ми виступаємо проти використання обвинувачень в наклепі проти журналістів як знаряддя для придушення свободи слова. Тому для розвитку демократії і достойного правління суттєво важливо мати свободу слова – це є наріжним каменем існування ОБСЄ.

США усіляко підтримують принцип декриміналізації кодексів і вилучення звідти статей, які карають за наклепи в пресі. Коли Україна реформувала своє законодавство, вилучивши звідти статті з кримінальним покаранням за наклепи, то стала прикладом для країн-членів ОБСЄ як також для партнерів з Ради Європи, багато з яких ще мають запровадити такі реформи. Отже, в наступні два тижні ми намагатимемося переконати тих, хто ще не реформував власного законодавства в цьому напрямку, зробити це”.

Конференція може також допомогти країнам-членам ОБСЄ в розслідуванні вбивств журналістів. Наприклад, Гонгадзе в Україні, Ліст’єва і Політковської – в Росії. Ричард Вільямсон зазначив:

“Найгірше, що може статися в придушенні свободи слова – це вбивство журналіста. ОБСЄ через свого представника з питань свободи преси в країнах-членах зобов’язана захищати права журналістів, включно зі свободою слова. Я певен, що під час загальних дискусій з питань засадничих свобод, як також в рамках дискусій свободи слова, буде можливість нашим представникам знову наголосити на важливості розслідування цих резонансних справ, які й досі не розкриті”.

Щодо забезпечення незалежності судочинства в країнах з перехідними режимами, Ричард Вільямсон наголосив:

“Ми у себе вдома наполягаємо на незалежності судочинства і підкреслюємо, що це важливо для будь-якої дієвої демократії. Незалежність судів – запорука стабільності і верховенства права в країнах з перехідними режимами. Вільне суспільство не може бути успішним без наявності в ньому незалежного суду і верховенства права, і на цих двох принципах ми обов’язково наголосимо на конференції з людського виміру у Варшаві”.

Торкаючись становища в Росії щодо свободи слова і її позиції у питанні Косово, посланник Вільямсон зазначив:

“Адміністрація Буша чітко заявила про свою стурбованість авторитарним ухилом в Росії та зменшенням дієвості громадянського суспільства. Росія, як член ОБСЄ, підписала зобов’язання поважати свободу слова. Тому до цих питань необхідно звернутися, позаяк ми мусимо закликати їх повернутися до тих стандартів, дотримуватися яких вони самі зобов’язалися.

Щодо краю Косово, то США підтримують пропозиція спецпредставника ООН Марті Ахтісаарі і сподіваються здобути міжнародну підтримку рекомендацій плану Ахтісаарі. Прикро, що Росія блокує імплементацію цього плану. Ми сподіваємося, що така позиція зміниться і конференція з людського виміру сприятиме цьому”.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG