Спеціальні потреби

Звіт Держдепу: Зросла кількість релігійних протистоянь


Звіт про дотримання релігійних свобод у світі, який щорічно подає американський Державний Департамент на розгляд Сенату США, цього року наголошує на значне погіршення ситуації і збільшення релігійних протистоянь в Іраку. Тривала ворожнеча між сунітською та шиїтською течіями мусульманства за останній рік лише загострилася. У звіті також говориться, що в деяких інших країнах світу спостерігаються утиски людей через релігійні переконання.

Держдепартамент США звертає увагу на те, що конфлікт в Іраку практично унеможливлює вільне висловлення там власних релігійних переконань людьми. Джон Генфорд, займається вивченням питань дотримання релігійних свобод у світі:

“Головною проблемою є те, що ми маємо справу з релігійними фанатиками, які провокують акти насилля серед людей з іншим віросповіданням”.

У звіті також відзначають проблеми і у не мусульманських країнах. Так у Китаї є інформація про загиблих послідовників церкви Фалун Ґун, які померли через тортури та наругу. У практикуванні релігійної дискримінації звинувачено також Іран.

Джон Генфорд зазначає: “Влада Ірану практикує жорстокі репресії щодо деяких релігійних груп і, фактично, загрожує усім, хто не є шиїтами, в тому числі християнам і євреям”.

Звіт Держдепу відзначає суттєве покращення ситуації у В’єтнамі та Саудівській Аравії. Уряд США оприлюднив його днями пізніше після річниці терактів 11-го вересня. Державний секретар США Кондоліза Райс, зазначає, що звіт підкреслює необхідність боротьби з ідеологією ненависті і релігійної нетерпимості у світі:

“Трагедія, яку ми згадували цими днями, в чергове засвідчила важливість цього звіту. І ми підтверджуємо наше прагнення пролити світло на всі країни, де люди стають жертвами державної цензури, злочинів, дискримінації і насилля через свої думки та релігійні переконання”.

Оприлюднення звіту співпало з початком Рамадану у мусульман та Нового року у євреїв. За деякий час Державний Департамент оприлюднить свій щорічний список країн, яких США звинувачує в репресіях і планує застосувати відповідні санкції. Минулого року очолювали цей чорний список Іран, Китай, Еритрея, Бірма, і Північна Корея.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG