Спеціальні потреби

Іммігранти допомагають відродити занепалі міста США


Іммігранти колись створили Сполучені Штати Америки, а у наші дні допомагають відродити занепалі міста та містечка. У 1970-их роках місто Ютіка у штаті Нью-Йорк почало занепадати. Місцеві фабрики почали закриватись і місто опорожніло. Однак, завдяки біженцям, Ютіка переживає період відродження.

У 1960-му році населення Ютіки зросло до понад ста тисяч людей. Тепер тут залишились лише руїни колись процвітаючих фабрик. Пітер Воґелар з центру розподілення біженців прибув до цієї місцевості у 90-их, коли населення скоротилося до 60 тисяч:

“Недалеко звідсіля закрили військову базу і 30 тисяч робочих місць було втрачено. Чимало компаній переїхало або на північ або взагалі за океан”.

Хоча робочих місць і поменшало, у 90-их сюди почали прибувати біженці. Сьогодні тут живе п’ять тисяч людей, які втекли з колишньої Югославії під час Балканської війни. Вони складають майже 10% населення Ютіки. За їхньою допомогою місто почало відроджуватися. Згодом сюди почали прибувати біженці з інших неспокійних регіонів світу.

Місцевий центр розподілення біженців допомагає новим іммігрантам влаштуватися на новому місці. Класні кімнати центру завжди заповнені охочими вивчити англійську мову. У ці дні більшість студентів з африканських країн та Бірми.

Придбати житло тут можна відносно легко. Влада міста із задоволенням за дешево продає покинуті та старі будинки, які після ремонту стають джерелом збору податків у скарбницю Ютіки. Тож, біженці знаходять тут сприятливі умови для початку нового життя, а місто завдяки ним, почало відроджуватися як економічно так і культурно.

XS
SM
MD
LG