Спеціальні потреби

Надія Дюк: Україна є провідником демократії у регіоні  (ВІДЕО)


Дострокові парламентські вибори в Україні знову привернули увагу світової громадськості. А напередодні 16-річчя незалежності про здобутки та перспективи України із Мирославою Ґонґадзе розмовляла Надія Дюк – керівник відділу Європи та Євразії Національного фонду за демократію.

МҐ: Колишній посол США в Україні Карлос Паскуаль каже, що політика України є невизначеною та незрозумілою. Що, на Вашу думку, є причиною такої невизначеності?

НД: Після Помаранчевої революції 2004-го року, американці мали надію, що Україна йтиме в напрямі до Європи та НАТО, і що не треба буде заглиблюватися в українську політику. Відтак, Америка перейшла на інші зацікавлення, зокрема політику в Іраку. І американцям стало важко розуміти ту політику, зокрема нестабільність і непрозорість, яка виникла після революції в Україні.

МҐ: Наскільки відсутність стратегії підриває перспективи розвитку держави та її статус у світі?

НД: Аби мати стратегію, треба мати стабільну політику, стабільний уряд та узгодження між різними державними інститутами. Стратегії, які проголошували в Україні, були дуже різними. Це проблеми, які Україна мусить вирішити на внутрішньому рівні.

МҐ: Що, на Вашу думку, варто зробити Україні для того, щоб знову відновити свою репутацію і справді стати успішною?

НД: Сподіваюся, що Україна буде виступати на світовій арені із сильними демократичними принципами. Але треба, щоб ця країна була членом міжнародних інститутів. І не тільки ОБСЄ та НАТО, але й СОТ, та ЄС. Бо більше дослухаються до голосу країн-членів, аніж якогось стороннього голосу. І це є найважливішим кроком на теперішньому етапі.

МҐ: Рішення провести вибори до Верховної Ради у вересні, на думку Карлоса Паскуаля, сприйнято світом як ознака демократії. Але наскільки, на вашу думку, є підстави говорити, що після виборів різні політичні сили почнуть працювати конструктивно:

НД: Світова спільнота дуже уважно стежить, чи може Україна провести чесні і вільні вибори вдруге, як і минулого разу. Але є прогнози, навіть якщо вибори будуть чесними і прозорими, політична ситуація не дуже зміниться. Тоді треба формувати інші стратегії і все ж таки шляхом компромісу закріпити всі ці здобутки, яких вдалося досягти після революції.

МҐ: Як би Ви порівняли ситуацію в Україні з країнами регіону, і якою мала б бути роль України?

НД: Порівняно з іншими державами, становище України не безнадійне. Як от скажімо, після нещодавніх виборів у Казахстані, ця держава знову стала однопартійною. Дуже зрозуміло що відбувається і в Росії, і в Білорусі. Серед країн пострадянського простору Україна є провідником із більш зрілою демократичною політикою.

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG