Спеціальні потреби

Ющенко: газовики не повиннi займатись полiтикою


Заяви керівника НАК «Нафтогаз України» про можливість передачі частини української газотранспортної системи сьогодні активно коментували у Києві. Президент Ющенко твердить, що нікому не давав повноважень домовлятися про консорціум.

Не встиг Віктор Янукович повернутися з Москви, де він мав перемовини в тому числі і щодо гарантій безперебійності поставок російської нафти та газу до Європи, як керівник Нафтогазу України Євген Бакулін заявив, Україна розглядає можливість долучення до виробітку російських надр з нафтою та газом, але в обмін на частину своєї газостранспортної системи.

Ця тема вже не один раз ставала предметом гострих політичних дискусій в країні. Виключення не було і цього разу.

Про-президентський блок Наша Україна-Народна Самооборона звернувся до всіх силових структур, включно з СБУ та Генпрокураторю, а також до гаранта Конституції з вимогою з`ясувати подробиці цих перемовин і не допустити передачі української труби росіянам.

Нашоукраїнці мають свою версію щодо причин появи заяви Бакуліна. Цілком очевидно, вважають автори заяви, «що за словами Бакулiна стоять "тіньові", злочинні домовленості вищого керівництва виконавчої влади з російською верхівкою. Уряд Януковича, як і у 2006 році, намагається всупереч законам, волі громадян "здати" важливий стратегічний об’єкт іноземній державі в обмін на сумнівну політичну підтримку напередодні виборів».

Віктор Ющенко оперативно відреагував на зверення однопартійців і заявив, що мандат, директиви на міждержавні переговори може видавати тільки президент.
«Мандат на такий варіант переговорів я не давав, і те, що заявив цей пан, не має жодної правової підстави», - наголосив Ющенко. Зокрема, президент підкреслив, що газовики «мають займатися газом і відійти від політики».

Що стосується газотранспортної системи в цілому, то президент попросив всіх урядовців, керівників нафтогазових структур пам`ятати, що діє закон, який забороняє передавати у приватні руки все, що стосується ГТС. «Іншого варіанту не буде», - підкреслив він.

Ющенко зауважив, що ця норма закону не потребує додаткових коментарів з цього приводу.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG