Спеціальні потреби

У столиці Киргизстану відбувся саміт країн ШОС


У столиці Киргизстану Бішкеку закінчився одноденний саміт країн Шанхайської Організації Співробітництва. В ньому брали участь засновники цієї організації – Росія, Китай та чотири країни Центральної Азії. А також запрошені керівники країн зі статусом спостерігача. Серед них – Президенти Ірану та Афганістану. Протягом кількох останніх років організація, заснована 2001-го року, почала перетворюватися на потужний блок країн, що намагаються протистояти впливу Сполучених Штатів у регіоні.

Початку саміту передували двосторонні зустрічі між лідерами азійських країн. Зокрема, китайський Президент Ху Цзінтао та його афганський колега Гамід Карзай обговорювали можливу допомогу Китаю у відбудові Афганістану. Шанхайська організація співробітництва або ШОС була заснована з метою протидії релігійному екстремізму та покращенню безпеки кордонів країн Центральної Азії. Але з часом цілі та вплив цієї організації зросли. Члени організації, серед яких є найбільші виробники та споживачі енергії в світі, почали звертати більше уваги на посилення економічного співробітництва.

Президент Росії Володимир Путін зазначає: “Ми переконані, що питання безпеки у сучасному світі мають бути спільними. Будь-які спроби вирішити глобальні та регіональні проблеми одноосібно – безнадійні. З часу свого заснування, ШОС довела свою ефективність у спільних зусиллях та протидії сучасним загрозам та викликам, розширюючи гуманітарне та економічне співробітництво. Немає жодних сумнівів, що роль цієї організації з роками тільки зростатиме”.

Присутній на саміті Президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад заявив, що план США з розміщення елементів системи протиракетної оборони в Європі становить загрозу для всієї Азії. Ще раніше Президент Путін виступив проти цих намірів США та запропонував натомість розгорнути протиракетні системи, включно з радарними, на Півдні Росії чи в Азербайджані.

Колишній Держсекретар США Генрі Кіссінджер каже: “Ця пропозиція принаймні в деяких аспектах передбачає, щоби Росія і НАТО з Америкою об’єднали свої системи запобігання і до певної міри – свої ракетно-оборонні спроможності, хоча б поки Іран становить проблему”.

За результатами саміту, учасники зустрічі домовилися створити об’єднаний енергетичний ринок, закликали посилити безпеку в регіоні та спільну боротьбу з тероризмом, нелегальною торгівлею зброєю та наркотиками. Також значна увага була приділена військовому співробітництву.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG