Спеціальні потреби

Понад 20% українців ще не визначились за кого голосувати


Активна стадія виборчої кампанії в Україні – попереду. Так вважають українські соціологи, відзначаючи велику кількість людей, які досі не визначилися з власними політичними симпатіями.

У період виборів ледь не щодня українці дізнаються результати соціологічних досілджень щодо рейтингів політичних партій. Нині всі соціологи сходяться в одному: у незмінності лідерів виборчих перегонів. На першому місці Пратія регіонів. За різними оцінками вона має від 28 до 33% прихильників. І хоч ці показники різні, все ж вони у межах соціологічної похибки. На другому місці Блок Тимошенко, йому різні центри соціологічних досліджень дають від 18 до 24%.

Якщо раніше соціологи казали про майже рівні рейтинги БЮТ та “Нашої України”, то зараз БЮТ впевнено займає дургу позицію. “Наша Україна” на третьому і з великим відривом – комуністи, які мають приблизно 4% симпатиків.

Шанси подолати бар’єр має Блок Володимира Литвина, йому симпатизують біля 2% виборців, а от у соціалістів справи гірші. Майже жодна дослідницька установа не дає цій політичній силі шансів на проходження до нового парламенту. Керівник Інституту політичних та соціологічних досліджень Володимир Бондаренко вважає:

“Цій партії дуже не хотілося нових виборів у парламенті. І її доля буде подібною до долі СДПУо. Врятувати СПУ може лишень той факт, що з нею наприкінці кампанії своїми голосами поділиться Партія регіонів. Але тих ключових позицій, які були, а це і посада спікера, і провідні комітети у Верховній Раді, і ключові міністри, цій партії вже не мати за жодних умов”.

Водночас понад 20% українців, як вважають соціологи, все ще не визначились. Досить великим може бути відсоток і тих, хто проголосує проти всіх. Водночас соціологи прогнозують – на вибори українці прийдуть, принаймні більше половини. На фоні політичної кризи у виборах все ж вбачають певний вихід.

Щодо проходження інших політичних сил до Ради наступного скликання, несподіванок не очікують, навіть попри доволі низький виборчий бар’єр. Відтак парламентську кампанію, соціологи називають репетицією президентських перегонів.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG