Спеціальні потреби

З часу аварії на шахті минув тиждень


Минув рівно тиждень відтоді, коли з поки що достеменно нез`ясованих причин в шахті неподалік від міста Солт-Лейк-Сіті в штаті Юта стався обвал. У земляній пастці опинилося шестеро шахтарів. Їхня доля все ще залишається невідомою. Роботи з їхнього порятунку затьмарені однією технічною проблемою за іншою, але надія на те, що вони все ще можуть залишитися в живих жевріє і досі.

У неділю вночі розпочалися роботи з буріння третього отвору діаметром близько 20 сантиметрів та довжиною 430 метрів. За його допомогою планується опустити камеру з покращеною системою освітлення. Попередня спроба особливим успіхом не увінчалася.

Голова Адміністрації з безпеки та охорони здоров`я шахтарів Ричард Стіклер каже:

“Ми побачили навалені булижники висотою приблизно півметра, уламки вугілля та втрамбоване земляне покриття. Після того, як ми почистили горизонтальні лінзи, ми могли ідентифікувати об’єкти, які є шахтарським знаряддям, такi як торби з інструментами, ланцюги та речі, які ви зазвичай можете побачити під землею. Жодних ознак присутності шахтарів ми не побачили”.

Вже тиждень сотні гірників та інженерів намагаються дістатися до шахтарів. Втім, проблеми з логістикою та підземне середовище, що постійно змінюється, не дає змогу їм це робити.

Голова корпорації “Мюррей Енерджі” Роб Мюррей: “Ці пошуково-рятувальнi роботи є справжнім викликом. Умови під землею є дуже складними. Ми робимо прогрес настільки швидко та ефективно, наскільки ми можемо, зважаючи на безпеку рятувальників”.

Також планується прорубати діагональний тунель довжиною майже 500 метрів до мiсця, куди, як вважається, шахтарі могли перебратися зразу після аварії у пошуках кращого повітря. Ці роботи, за словами керівництва компанії, можуть зайняти ще чотири – п’ять днів.

Близькі та родичі шістьох шахтарів сподіваються на диво. Разом вони моляться в церкві неподалік від шахти в містечку Гантінгтон.

Але наскільки малоймовірним не видається шанс знайти шахтарів живими, він залишається. У минулому стався випадок, коли шахтарі змогли вижити 11 днів під землею, чекаючи на порятунок.

Трагедія на копальні в штаті Юта продовжує бути у центрі уваги американців не лише через людську драму. Вугілля – основне джерело енергії в Сполучених Штатах. 50% всієї електроенергії США генерується від вугілля. Втім, його використання спричиняє бурхливі дебати в суспільстві. 80 тисяч гірників, що працюють в Америці, мають одну з найнебезпечніших та найбрудніших професій в країні.

Трагедія на шахті в Західній Вірджинії минулого року забрала життя 12 шахтарів. Також вугільну промисловість активно критикують захисники навколишнього середовища. Втім, видобуток вугілля має всі шанси залишиться в Америці ще надовго. За словами експертів, якщо закрити всі шахти, ціна за електроенергію у США зросте більше, ніж в чотири рази.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG