Спеціальні потреби

Українські бейсболісти перемогли на чемпіонаті Європи


Українська юнацька команда з бейсболу перемогла на чемпіонаті Європи, який проходив у польському місті Закопане. У фіналі українські підлітки здолали своїх ровесників із Англії і вже у серпні змагатимуться на світовій першості у Сполучених Штатах. Про цю перемогу із керівником Малої бейсбольної ліги американцем українського походження із Нью-Йорка Василем Тараско розмовляв наш кореспондент Руслан Дейниченко.

РД: Пане Василю, вітаю Вас із перемогою! Чи очікували ви такого успіху від української команди?

ВТ: Так, це перший раз, що ми виграли чемпіонат юніорської ліги з бейсболу. Я не сподівався. Думав, добре, що поїхали, зіграли і все. Але як я почув, що вони виграли – не повірив. Я фактично почав плакати, бо я не вірив, що Україна, яка посіла третє місце в групі, могла перемогти Англію, яка жодного разу не програла турнір.

РД: А кого ще здолала українська команда на шляху до фіналу?

ВТ: Україна посіла третє місце у своїй групі і грала проти Молдови. І я думав, що команда з Молдови нас переможе. Тоді я дивився по інтернету і побачив, що Україна виграла 7:0 і подумав: “Ой, що ж тут може бути?! ” Наступного дня я бачу, що вони грають проти Італії. А в Італії вже грають у бейсбол більше 50 років. Я кажу – мабудь Україна програє. Бо Україна вже грала з ними і програла. Однак наша команда перемогла італійську і грала проти англійської. А англічани ще жодної гри не програли. Але Україна зробила три “гачки” і виграла турнір.

РД: А чому саме кіровоградська команда представляла Україну на європейській першості у Польщі?

ВТ: Найкращі тренери в Україні (ті що справді шанують гру) є в Кіровограді. Там сотні дітей грають. І помало ці діти виростають. Фактично більшість із них грає вже 5-6 років. Це означає, коли діти починають грати в молодшому віці, то вони мають перспективу. Місцевий спорткомітет їх підтримує. І якби було хоча б 10 осередків, як у Кіровограді, то результат був би ще краще на європейській арені. Це все завдяки тим людям, які там допомагають. Це результати їхніх зусиль було показана в Польщі.

РД: Переможець турніру у Польщі буде представляти Європу на першості світу в Сполучених Штатах у Деторойті? Чого ви очікуєте від цього виступу?

ВТ: Вони поїдуть із Києва. Поїздка буде безкоштовною, оскільки усі витрати на дорогу туди і назад покриє Мала ліга з Америки. І я вже знаю розклад з ким і коли вони гратимуть.

У Детройті велика українська громада. Я буду їм телефонувати і робити рекламу нашої команди. Щоб діаспоряни змогли приїхати і побачили наших дітей з Кіровограда. Попрошу, щоб вони принесли прапори, аби наші діти відчули, що хтось за них вболіває.

РД: Очевидно і польська перемога і участь української юнацької команди на першості світу в Сполучених Штатах дадуть поштовх розвиткові цього поки що екзотичного спорту в Україні?

ВТ: Ми маємо так мало інвентаря і осередків, які грають в Україні, але вже граємо за чемпіонат світу в Америці. Це для нашої програми Малої ліги буде дуже добре на майбутнє. Більше реклами. Діти будуть бачити, що є така можливість для них побачити світ хоч раз у житті. Я думаю, що це буде дуже добре для усіх українських бейсболістів – тих, що грають тепер і будуть починати грати на другий рік.

XS
SM
MD
LG