Спеціальні потреби

Президент хоче перетворити парламент на двопалатний


Запропоновані Ющенком зміни до Конституції зустріли неоднозначну оцінку в Україні. Президент хоче перетворити парламент на двопалатний, зменшити чисельність народних обранців та строк дії депутатського мандата, а також надати главі держави право розпускати Верховну Раду з політичних мотивів. Коментуючи ці ідеї, аналітики нагадують про аналогічні пропозиції, висловлені свого часу екс-президентом Кучмою. Спроби останнього внести зміни до Конституції, опоненти, провівши референдум, трактували як намагання узурпувати владу. У цьому, зокрема, звинувачував гаранта тодішній опозиціонер Віктор Ющенко.

Нинішнє повернення до пропозицій Кучми гостро скритикував Голова Верховної Ради 5-го скликання Олександр Мороз. Зініційовану главою держави нову Конституцію лідер Соціалістичної партії назвав “юридичним оформленням диктатури”. У заяві Мороза мовиться про те, що очевидним стає намагання президента перебрати собі владу більшу, ніж навіть була у Кучми. У цій заяві лідер Соцпартії відкидає також звинувачення у зрадництві на свою адресу, називаючи зрадником Ющенка.

Хай не так емоційно, проте не схвалює президентські ініціативи і більшість експертів – причому як опонентів, так і симпатиків помаранчевого табору. Давній критик помаранчевих директор Київського центру політичних досліджень та конфліктології Михайло Погребинський бачить у новітніх ініціативах Президента пряму аналогію з подіями семирічної давнини:

“Мені видається, що це точно так, як було за Кучми у 2000-му році, просто до смішного співпадає, дежавю. Навіщо це зараз? Думаю, відповідь на це питання в тому, що Ющенко утримує політичну ініціативу. Пропозиції стосовно змін до Конституції абсолютно природно від нього чути, оскільки зрозуміло, що позачергові вибори принципово не змінять розклад політичних сил, а Ющенко зацікавлений в тому, щоб посилити свої повноваження, які зменшила конституційна реформа. Один із шляхів це зробити – це зменшити повноваження парламенту.

Я думаю, що загалом Мороз, звичайно, трошки згущує барви, але за цими всіма пропозиціями стоїть ідея повернутися до більшого обсягу повноважень”.

На думку Погребинського, не виключено, що Ющенку, на відміну від Кучми, таки вдасться реалізувати згадані зміни до Конституції. Тоді, за його словами, Україна може відкотитися від європейської моделі державного управління на багато років назад.

Інший експерт, керівник наукових програм Інституту відкритої політики Максим Стріха не схильний поділяти тривог Мороза з приводу диктатора, який начебто прокидається в Ющенкові. Проте використання президентом здисредитованих кучмістських методів його також насторожує:

“Я не став би, слідом за Морозом, говорити про диктаторство Ющенка. Мені все-таки здається, що за природою своєю Ющенко є радше демократом, і небезпеки встановлення в Україні диктатури немає. Більше того, якщо вона реально і простежується, то не так в діях Ющенка, як в діях Партії регіонів, яка бульдозером намагається півроку підпорядкувати цю державу собі, чим врешті-решт і спровокували цю відому політичну кризу. Але мені дуже прикро, що президент, чи його радники, зараз витягли з нафталіну той самий арсенал, який свого часу збанкрутував у Леоніда Даниловича Кучми. Президент підставив себе під всю ту критику, яка абсолютно заслужено лунала і всередині держави, і за її межами сім з половиною років тому”.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG