Спеціальні потреби

Олександр Мороз не хоче визнати розпуск парламенту


Верховна Рада України втратила чинність 15 червня – так вважають у Секретаріаті Президента. Водночас, спікер Мороз заявляє, що парламент працюватиме і надалі. Детальніше про це Володимир Звіглянич розмовляв із київською кореспонденткою Вікторією Сюмар.

ВЗ: Вікторіє, чи збиратимуть депутати на сесійні засідання цього тижня?

ВС: Існує кілька думок щодо цього. Ті депутати, які написали заяви, на засідання не прийдуть, але Олександр Мороз планує закрити сесію парламенту 5-го скликання наступного тижня. Отже засідання все ж таки буде. Більше цього, спікер прогнозує, що наступна сесія парламенту відкриється у перший вівторок вересня, як це записано у Конституції. Він вважає, що парламент працює і заявляє, що в разі потреби депутати зможуть зібратися на екстрену сесію навіть у період канікул.

Депутати від КПУ погоджуються з тим, що у парламенті справді менше, аніж 300 депутатів, тобто немає достатньої кількості голосів для того, щоб ухвалити рішення про імпічмент президента, чи подолати його вето. Але є достатня кількість голосів, щоб ухвалювати закони, що коаліція і планує робити надалі.

ВЗ: Як на такі плани спікера реагує опозиція?

ВС: Опозиція має діаметрально протилежні погляди. Її представники кажуть, що парламент цілком втратив чинність, після того як 151 депутат написав заяву. У Секретаріаті Президента теж вважають, що того дня, коли були зачитані всі заяви, парламент перестав працювати. І це є нормою Конституції.

ВЗ: Чи існує правовий шлях виходу із цієї ситуації?

ВС: Обидві сторони викладають свої варіанти по-різному. Мороз погодиться з тим, що парламент втратив чинність лише в тому разі, якщо ЦВК підтвердить, що депутатів, які склали мандати немає ким замінити. Зокрема колізія виникла довкола списку “Нашої України”. Якщо список БЮТ Центральна виборча комісія обнулила, то з НУ були проблеми. Адже суб’єкт блоку – Партія промисловців та підприємців України Анатолія Кінаха, подала позов до суду. Вона незгодна із рішенням блоку позбавити членів цієї партії можливості зайняти місця у парламенті.

ЦВК на сьогодні фактично недієздатна. Її склад поділений навпіл, що не дає можливості цій структурі працювати незалежно. Експерти говорять про те, що виходом із цієї ситуації може бути чергова домовленість президента із прем’єром.

ВЗ: Має відбутися засідання ПАРЄ з українською стороною. Хто представлятиме Україну, якщо парламент буде розпущено?

ВС: Українські парламентарі готові брати участь у сесії ПАРЄ. Адже представники коаліції, які входять до делегації, вважають, що парламент працює.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG