Спеціальні потреби

Україна має шанс приєднатися до СОТ цього року


Україна виконала всі формальні зобовязання перед робочою групою, яка має дати зелене світло на її шляху до СОТ. Відтак розраховує стати членом цієї організації до кінця року. В цьому переконаний перший віце-прем’єр Микола Азаров. Він каже – Рада ухвалила пакет необхідних законів. Президент Ющенко обіцяв їх підписати до кінця тижня.

За деякими даними робоча група може почати аналіз доробку українських законотворців вже в середині червня. Якщо заперечень не виникне – у вересні може розпочатися процедура формального набуття членства.

За три-чотири місяці, найпізнше у листопаді цього року Україна приєднається до СОТ. Принаймні на це сподівається Президент Ющенко. Він каже – для української економіки це буде помітним поштовхом для розвитку:

“Приєднання до СОТ адаптує нашу систему правил, насамперед торгівельних і митних, до світової практики. А друге і навіть важливіше – на базі членства в СОТ Україна зможе підписати угоду з ЄС про зону вільної торгівлі. Причому розширену угоду”.

Підписання розширеної угоди з ЄС полегшить українським виробникам доступ на ринки країн-членів. Вони не зможуть встановлювати заборонні мита на українські труби або іншу продукцію. Лише за рахунок цього виробництво в Україні може зрости на 2-4%, прогнозує президент. Членство в СОТ та режим вільної торгівлі з Євросоюзом також може збільшити приток в країну іноземних інвестицій.

Противниками вступу України до Світової організації торгівлі є ліві сили. Комуністи та соціалісти вважають, що деякі сектори української економіки, як скажімо сільське господарство, не готові конкурувати із провідними закордонними виробниками. Втім, попри їхню протидію, завдяки голосам опозиції, парламенту вдалося ухвалити необхідні для вступу в організацію норми.

Скептики нагадують – українські урядовці і раніше робили оптимістичні прогнози щодо ймовірних термінів приєднання до СОТ. Однак до цього вони жодного разу не справдилися.

Інше за темою

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG