Спеціальні потреби

На саміті обговорять проблему глобального потепління


Лідери країн Великої вісімки – найбільших індустріалізованих держав світу, з’їжджаються до курортного балтійського прибережного міста Гайлігендам у Німеччині на дводенний саміт, де говоритимуть в основному про проблеми кліматичних змін на планеті та допомогу країнам Африки.

У переддень цьогорічного саміту країн Великої вісімки політичні розбіжності було видно неозброєним оком. Приймаюча сторона, а точніше Канцлер Німеччини Ангела Меркель, відвела головну роль питанню кліматичних змін. Втім, великих успіхів у боротьбі з глобальним потеплінням очікувати не слід, оскільки Європа та Сполучені Штати ще не розробили чіткого механізму вирішення цієї проблеми. Офіційний Вашингтон неохоче ставиться до початку процесу зменшення викидів газів, зауважуючи натомість, що до цієї справи слід також залучити і такі потужні держави на шляху розвитку як Китай та Індія.

Втім, аналітики подейкують, що зовсім не саміт, а переговори між Президентами Джорджем Бушем та Володимиром Путіним, найвірогідніше, стануть топ-новиною усіх заголовків. Американо-російські стосунки останнім часом стали напруженішими, зокрема через запропоновану американцями систему протиракетного захисту в Європі, статус сербської провінції Косова, регрес демократії в Росії і посилення антивашингтонської риторики збоку Кремля.

Тим часом біля 19-кілометрового паркану безпеки, який гарантуватиме учасникам спокійне проведення саміту, натовп протестувальників буде вигукувати антидемократичні гасла. Влада країни очікує, що загалом тут збереться близько 100 тисяч активістів.

У той час, як Ангела Меркель відверто демонструє свій ентузіазм щодо головування на цій зустрічі, пересічні німці починають сумніватися, чи варто всі ці питання вирішувати на такому великому зібранні. Дехто навіть каже, що потреби у проведенні саміту Великої вісімки більше немає. Мовляв, вони собі говорять, але це не дає жодних результатів.

Цього року до лідерів Німеччини, США, Франції, Росії, Великої Британії, Італії, Канади та Японії приєднаються також глави таких держав як Китай, Індія, Бразилія, Південно-Африканська Республіка та Мексика.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG